Taková dýňová polévka…

Náš pobyt v Argentině mě naučil jednu věc, kterou možná hodně z vás má automatickou, ale já to tak dřív neměla. Nakupovat jsme chodili jednou týdně na farmu ve vedlejší vesnici a celý týden jsme vařili pouze z toho, co jsme tam nakoupili. Občas jsem zašla do obchodu pro máslo, vodu a další drobnosti, ale žádné zbytečnosti jsem nekupovala. Ona tam totiž většina surovin, jako je např. kokosová nebo mandlová mouka, ořechové nebo kakaové máslo, kokosové mléko atp. ani nejde sehnat. A musím říct, že mi to ani nevadilo. Naopak mě bavilo během týdne všechno hezky spotřebovat a líbilo se mi, jak jíme spoustu čerstvé lokální zeleniny a recepty vymýšlet podle toho co máme zrovna v lednici.

A tak jsem tady začala praktikovat to samé. Jednou týdně nakoupím zeleninu u mého oblíbeného farmáře, na druhé farmě nakoupím maso a pak celý týden vařím z toho, co jsem u těhle dvou farmářů nakoupila, případně natrhala na zahrádce. Neříkám, že občas si něco nebudu chtít upéct, nebo že sem tam něco nedokoupím přes Internet. V zimě to taky nepůjde úplně praktikovat, nicméně úplně mi tím odpadlo plánování co kdy budu vařit a shánění jednotlivých surovin. Vařím z toho, co je zrovna v sezóně a co máme doma. Tenhle recept vznikl přesně takovým způsobem. Původně jsem neměla v plánu ho ani psát, ale polévka byla opravdu výborná, tak jsem ji šla rychle ještě nafotit a sepsat. Snad jsem na nic nezapomněla…

Potřebujete:

  • 1 jarní cibulku
  • 1 středně velkou cibuli
  • půlku máslové dýně
  • 4 mrkve
  • 1 středně velkou cuketu
  • 3 stroužky česneku + několik stroužků na ozdobu
  • růžičkové kapustičky na ozdobu
  • sádlo
  • sůl
  • kuřecí vývar, cca 1 litr

V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm na kousky nakrájenou jarní cibulku, cibuli, máslovou dýni, oloupanou mrkev a česnek. Mezitím co se zelenina smaží, si můžete odskočit na zahradu vyhodit slupky od zeleniny na kompost a zakecat se tam s babičkou jako já. Zelenina se vám pak pěkně přismahne a bude mít příjemný šmrnc. 😀

Pokud se vám podaří zeleninu tak akorát přismahnout, přidejte do ní trochu sádla a odškrábejte ji ode dna. Pokud ne, tak přidejte ke změklé zelenině rovnou na kostky nakrájenou cuketu a nechte spolu vše ještě chvíli smažit.

Pak zeleninu zalijte vývarem a nechte ji chvilku provařit.

Nakonec zeleninu rozmixujte do hladka.

Z květákové růžičky odeberte vrchní lístky, rozkrojte ji na půlky a spolu s pokrájeným česnekem osmahněte na sádle do hněda.

Polévku podávejte ozdobenou osmahnutou zeleninkou.

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz