Pomazánka z lososa v zelných listech

Neustále hledám jak vymyslet zajímavé svačiny pro dceru do školy, něco chutného, zdravého a jednoduchého. Tady na Havaji, si děti mohou vybrat jestli budou jíst oběd připravený školou, nebo si přinesou svůj vlastní.

O tom co se dětem servíruje k obědu a svačině v amerických školách, nemá vůbec cenu mluvit. Pokud si myslíte, že české školní jídelny jsou tragické, tak věřte, že v porovnání s těmi americkými, je to pořád obstojné. Nebo lépe řečeno, nevím co je horší a lepší se tomu vyhnout.

Naštěstí dcera chodí do malé, soukromé komunitní školy, kde je jen asi 60 dětí a tak si tam musí děti nosit jídlo s sebou. Pro mě ideální.

Většinou má dcera zbytek jídla od večeře z předešlého dne, nebo ráno něco rychlého vymýšlím.

Tento recept je neuvěřitelně versatilní, rychlý a lze obměňovat nejen suroviny v pomazánce, ale i to jak pomazánku budete servírovat.

Potřebujete:

  • 400 gramů pečeného lososa, nebo případně lososa v konzervě
  • ½ malé cibule
  • 10 kalamata oliv, bez pecek
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 6 cherry rajčat
  • Sůl, pepř
  • 1-2 lžíce domácí majonézy (můžete vynechat)
  • Zelné nebo jiné zelené listy (asi tak 10)

Připravte si misku a do ní dejte lososa, vidličkou ho rozmačkejte, kontrolujte zda nejsou někde kosti.

Osolte a opepřete.

Připravte si cibuli, nakrájejte na jemno, řapíkatý celer na drobné kousky a olivy také. Nasypte do misky s lososem. Nakrájejte rajčata, nasypte do misky a vše lžicí promíchejte.

Ochutnejte a případně trochu více osolte a opepřete dle chuti.

Pokud budete používat majonézu, zamíchejte ji nakonec do hotové pomazánky.

Připravte si zelné nebo jiné zelené listy. Dá se použít kadeřávek, nebo mangold (ten jsem použila já)

Aby se list dobře balil, je nutno opatrně nožem z vnějšího listu vyříznout košťál.

Pak si listy umyjte, osušte a lžicí na ně dávejte pomazánku a opatrně zabalte, rozkrojte na půl.

Pokud si je chcete vzít s sebou jako svačinu, je dobré použít kousek provázku aby se list nerozbalil, nebo můžete použít svačinový papír a list obalit ještě do něj.

Pokud se vám nechce používat na balení zelené listy, můžete jíst pomazánku samotnou. Nebo si k nim udělat třeba květákové wrapy z naší kuchařky, nebo třeba upéct nějaký chléb. Několik receptů najdete v předchozích receptech u nás na stránkách.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com