Pečený losos s avokádovým salátem
Od půlky ledna jsme s mojí dcerou na cukrovém detoxu. I když se u nás v rodině klasický cukr nejí, občas se stane, že začneme konzumovat více ovoce, někdy si dáme na chuť naší GAPS čokoládu a teď i nějaké to smoothie. A prostě tak trochu lajdačíme. Vše je sice extrémně zdravé a není nic špatného si občas něco takového dopřát. Na druhou stranu je dobré, si jednou za čas udělat očistu. No a tak si nyní dáváme 30 dní bez cukru a je nám výborně. Máme spoustu dobrých salátů, pečené i syrové zeleniny a jiné dobroty.
Dnešní oběd je jeden z našich oblíbených rychlých jídel, stačí 20 minut a je hotovo. Což je paráda, když člověk nemá moc času. Prostě ukázka toho, že zdravé jídlo nemusí být náročné na přípravu.
Potřebujete:
- 1 filet lososa, ideálně lososa divokého
- Sůl, pepř
- 1 lžíci olivového oleje
Na salát:
- 1 zralé avokádo
- 1 rajče
- ½ červené cibule
- 2 lžíce kapary
- 100 gramů vařených zelených fazolek
- Hrst česrtvého koriandru
- Šťávu z jedné limetky
- 1 lžíci olivového oleje
- Sůl, pepř
Nejprve dejte lososa do pečící misky, osolte ho a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Lososa dejte péct do trouby na 170 °C na 15-20 minut.
Mezitím si připravte salát, na který potřebujete středně velkou mísu.
Avokádo oloupejte, vyndejte z něj pecku a nakrájejte ho na stejně velké kousky nebo plátky. Dejte avokádo do připravené mísy a vymačkejte na něj šťávu z limetky. Ppatrně spolu promíchejte, aby se avokádo ve šťávě obalilo. Zabráníte tím jeho hnědnutí.
Rajče rozpulte a nakrájejte na kostky. Přidejte ho do mísy a lehce promíchejte. Cibuly nakrájete na tenké plátky, vmíchejte do salátu. Nakonec přidejte vařené fazolky a pokapejte olejem, osolte, opepřete dle chuťi a promíchejte.
Nahoru nasypte kapary a ozdote koriandrem.