Polomáčené brusinkové sušenky s pistáciovými ořechy

Moje dcera miluje pistácie a tak jsem s nimi chtěla něco upéct. Jako základ jsem použila klasické těsto na sušenky z kombinace ořechové a kokosové mouky. A aby to nebylo tak obyčejné, rozhodla jsem se to trochu oživit brusinkami a čerstvým jablkem. Sušenky jsou polomáčené v čokoládě, která je ochucena brusinkovým džemem. Tato kombinace je velice osvěžující a dodává sušenkám velice zajímavou chuť.  K tomu všemu jsou sušenky navíc bez vajec.

V receptu jsem použila mandlovou mouku z neoloupaných mandlí, sušenky jsou tedy tmavé. Pokud použijete mouku z mandlí oloupaných, budete mít sušenky mnohem světlejší.

Potřebujete:

  • 1 menší jablko nebo hrušku
  • ⅓ hrníčku sušených brusinek
  • ⅓ hrníčku pistácií
  • 8-12 lžic másla nebo kokosového oleje (v tekuté formě)
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 hrníčky mandlové mouky
  • ⅓ hrníčku kokosové mouky
  • 3-4 lžíce domácí čokolády (recept zde)
  • 1-2 lžíce brusinkové marmelády (recept zde)

Jablko oloupejte, nastrouhejte na hrubo a dejte ho do misky. Sušené brusinky nakrájejte na menší kousky a přidejte k jablkům. Nakonec nakrájejte na drobno pistácie a vmíchejte je do misky s jablky a brusinkami.

Přidejte 10 lžic másla nebo kokosového oleje a vmíchejte med.

Přidejte ořechovou mouku, kokosovou mouku a vypracujete směs do těsta. Pokud se vám těsto bude zdát dost drobivé, přidejte další lžíci tuku.

Těsto dejte na 30 minut odpočinout do lednice.

Po půl hodině si na plech dejte pečící papír a trochu ho potřete olejem.  Z těsta rukou vytvarujte malé sušenky a pokládejte na připravený plech.

Pečte na 170 stupňů asi 12-16 minut, záleží na velikostí sušenek. Sušenky budou po dopečení velice křehké, nechte je tedy pořádně vychladnout než je budete máčet v čokoládě.

Na čokoládovou polevu smíchejte 4 lžíce domácí čokolády, která je při pokojové teplotě tekutá a přidejte 1 vrchovatou lžíci brusinkové marmelády. Pořádně vidličkou promíchejte.

Vychladlé sušenky v polevě namočte a nechte v lednici ztuhnout.

Skladujte v lednici.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com