Vanilkové máslové perníčky

Tak už jsem se konečně pustila do pečení i já. Chtěla jsem udělat nějaké cukroví s polevou, protože to na stránkách ještě nemáme. Naštěstí jsme tu měli kousek kakaového másla, které jsme si náhodou přivezli ještě z Čech, tak jsem ho k tomu hned využila. Malovat s tím moc nešlo, ale myslím, že i takhle potřené perníčky vypadají pěkně. A chuťově jsou opravdu moc dobré. Díky máslu jsou perníčky hezky měkoučké a vláčné a vanilka jim dodala příjemné aroma.

Potřebujete:

  • 2 a půl hrnku nasekaných oloupaných mandlí
  • 2 vejce
  • 5 lžic medu
  • 2 lžíce másla
  • ½ lžíce vanilkové esence
  • ½ lžičky jedlé sody
  • Špetku soli
  • 2 lžíce kokosové mouky

Na polevu

  • ¼ hrnku kakaového másla
  • 2 lžíce medu
  • ¼ hrnku tučného kokosového mléka

Mandle si den předem naložte do vody s trochou soli a druhý den je oloupejte a osolte. Já jsem tenhle recept nakonec dělala z 1 a půl hrnku oloupaných mandlí a z jednoho hrnku neoloupaných mandlí. Nějak se nám při loupání ty mandle ztratily. 🙂

Oloupané mandle nasekejte nadrobno v mixéru a smíchejte v misce se zbylými surovinami. Máslo do těsta pořádně vetřete, ať vám tam nezůstanou kousky.

Z těsta vytvarujte kouli a dejte ji v potravinové folii na hodinu vychladit do lednice.

Rozpalte troubu na 180 C a připravte si na plech pečící papír, který pomažete trochou másla.

Pokud chcete perníčky klasicky vykrajovat, tak si těsto rozprostřete na plech (můžete ho rozválet mezi dvěma pečícími papíry) a pusťte se do toho. Já jsem vykrájela pár perníčků a pak jsem začala spíš do formiček těsto napěchovávat. Těsto se drobí a takhle to bylo rychlejší. A čím déle vykrajujete, tím víc bude těsto teplé a bude se vám víc rozpadat. Nemusíte se ale bát, po upečení jsou perníčky pevné dost.

Pečte přibližně 20 minut, dokavaď nebudou pěkně dozlatova. Perníčky nechte chvilku vychladnout, než je budete sundavat z plechu.

Zatímco budou perníčky chladnout, tak si na mírném ohni rozpusťte kakaové máslo. Až bude máslo rozpuštěné, tak ho sundejte z ohně a rozpusťte v něm med. Přidejte kokosové mléko (konzervu s mlékem předtím pěkně rozmíchejte, aby se spojila smetana s mlékem) a vše dobře promíchejte.

Mě se osvědčilo zdobit perníčky, když byla poleva vlažná. Nabrala jsem ji do stříkačky a perníčky s ní polila. Když ji necháte vychladnout, tak vám půjde lépe na perníčky mazat, perníčky pak ale nebudou mít takovou hladkou glazuru.

Dozdobte podle své fantazie. Já jsem použila čokoládu a mandle. Po dozdobení dejte perníčky ihned do lednice, aby vám poleva co nejrychleji ztuhla a nechte je tam, dokud je nebudete podávat.

 

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz