Banánové kokosky

Pročítala jsem si Vánoční recepty, které už máme na stránkách, a napadlo mě, že nemáme recept, který by byl vhodný pro někoho, kdo je alergický na vejce, máslo, nebo ořechy. To jsou suroviny, které se v GAPS pečení často používají.

No a tak jsem hledala a našla jsem recept, který jsem pro vás upravila, aby byl GAPS.

Stejně tak můžete kokosky upéct pro malé děti, když chcete mít sušenku, která není sladká a neobsahuje žádnou mouku. I tak je chuťově dobrá a dost sladká.

Potřebujete:

  • 2 zralé středně velké banány (pokud budou banány opravdu malé, použijte raději 3)
  • 1 ½ hrníčku strouhaného, neslazeného kokosu. U kokosu se ujistěte, že v sobě nemá žádný sulfur.

A to je vše;-)

Do mixéru dejte banán a rozmixujte do hladka. Přisypte strouhaný kokos a vše smíchejte.

Na plech dejte pečící papír a lehce pomažte olejem, já jsem použila kokosový, ale můžete použít, co nejlépe tolerujete.

Těsto je dost měkké, a nepůjde vám klasicky vyválet a vykrájet formičkami. I tak z něj, ale tvary vykrájet můžete, jak vidíte na fotce.

Lžicí rozprostřete trochu těsta na pečící papír, těsto silné asi tak maximálně 0,5 cm i tenčí, a dejte na něj formičku. Teď použijte příborový nůž, opatrně nožem odstraňte zbylé těsto okolo formičky. A pak teprve sundejte formičku. Důležité je s vykrojenou sušenkou už nehýbat. Takto pokračujte s dalšími sušenkami.

Když budete mít plech plný, dejte péct na 170 stupňů na 18-20 minut. Dokud nebudou okraje do zlatova zabarvené.

Kokosky budou i po do pečení stále měkké, nechte je vychladnout, než s nimi budete hýbat.

Pokud se rozhodnete nevykrajovat, použijte jen metodu, kdy těsto položíte na plech lžicí a vidličkou lehce zploštíte a vytvarujete do kulatého tvaru. I tak ale nedělejte kokosky moc tlusté.

Kokosky skladujete v lednici.

Z tohoto množství upečete 20-30 kokosek.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com