Recept na hojivý balzám

Tento balzám jsem dělala již několikrát. Používám ho hlavně na Miu, když se jí objeví ekzém, ale je úžasný i na jakékoliv ranky, spáleniny, odřeniny, opruzeniny, štípance a dokonce i na modřiny. Má přirozené antibiotické vlastnosti, je protizánětlivý, anti-mykotický a má stahující účinky. A můžete si ho namíchat podle své vlastní potřeby.

Potřebujeme:

  • 2 hrnky za studena lisovaného olivového oleje
  • 1 lžička kořene z třapatky (Echinacea)
  • 2 lžíce lístků kostivalu
  • 2 lžíce lístků jitrocele
  • 1 lžíce květů měsíčku
  • 1 lžička květů řebříčku
  • 1 lžička lístků rozmarýny
  • ¼ hrnku včelího vosku
  • ½ lžičky vitamínu E

Bylinky dáme do olivového oleje a 4 hodiny vaříme na nízké teplotě v hrnci s dvojitým dnem. Jednou jsem balzám vařila i na nízkou teplotu v pomalém hrnci. Po 4 hodinách olej slijeme přes sýrařské plátno, dáme zpátky do hrnce a rozpustíme v něm včelí vosk. Pokud jste prve použili pomalý hrnec, tak vosk bych doporučovala rozpouštět spíš v obyčejném hrnci. Ale opět při velmi nízké teplotě. Potom co se vosk rozpustí, zamícháme do oleje vitamín E, nalijeme do sklenice a dáme vychladnout. Pokud vitamín E nemáte, nevadí. Balzám bude fungovat i bez něj, akorát se zkrátí jeho trvanlivost a raději ho uchovávejte v lednici. Pokud používáte bylinky ze své zahrádky, je lepší je nejdřív usušit. Ze sušených bylinek bude balzám příjemně vonět.

Zde máte popis, k čemu je která bylinka vhodná.

Třapatka
Má velmi dobré antivirové a antibakteriální účinky, je dobrá na hojení ran. (Mohou užívat i těhotné ženy.)

Kostival 
Používá se na pohmožděniny, pomáhá regenerovat tkáně, tiší bolest a působí protizánětlivě. (Kořen kostivalu je poměrně toxický, pro vnější účely by měl být ale bezpečný. V listech se toxiny nevyskytují, ale jde hůř sehnat.)

Jitrocel
Působí protizánětlivě, je dobrý na špatně se hojící rány, dezinfikuje hmyzí bodnutí a zmenšuje otoky. (Vhodný i pro malé děti, kojící i těhotné ženy.)

Měsíček
Působí baktericidně, používá se na záněty pokožky, čerstvé krvácející rány, na spáleniny, je účinný na léčbu akné, ekzému nebo plísní. (Vhodný i pro malé děti, kojící i těhotné ženy.)

Řebříček
Vhodný na zanícené a špatně se hojící rány. Tlumí krvácení. (Je poměrně silný, neměl by se tedy používat samostatně, ale jen v kombinaci s dalšími bylinami. Pokud se dodrží uvedené množství řebříčku v tomto receptu, mohou ho použít i těhotné a kojící ženy. Není vhodný užívat dlouhodobě. )

Rozmarýna
Vhodná na ekzém, pohmožděniny a drobné ranky. (Není vhodná pro děti do 5 let, těhotné a kojící ženy.)

Také můžete místo olivového oleje použít jako základ např. kokosový nebo třeba jojobový olej. Na co je vhodný který olej si můžete přečíst v mém dřívějším článku Olejová odličovací metoda.

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz