Brownies 3x jinak
U nás doma jsou brownies velice oblíbené. Ráda je peču i pro dceru do školy, když má nějaký její spolužák narozeniny. A jelikož mají kvůli častým alergiím všechny školy v Singapuru zákaz ořechů, hledala jsem recept, který je nebude obsahovat. Upekla jsem snad 10 různých druhů, a tohle jsou naši favoriti.
Brownie z červené řepy
První recept je úžasný z toho důvodu, že se nepoužívá žádná mouka. Tedy ani ta ořechová nebo kokosová.
Budete potřebovat:
- 2 a půl hrníčku nastrouhané červené řepy
- Hrníček medu
- 4 vejce
- 1/2 hrníčku kokosového oleje nebo másla. Obojí v tekuté nebo alespoň měkké podobě
- Špetku soli
- 1/2 hrníčku nepraženého kakaa.
- Pul lžičky jedlé sody – tato surovina se použít nemusí, funguje i bez ní.
Nastrouhanou červenou řepu dejte do hrnce a přidejte med. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a nechte za mírné teploty dusit asi 30 minut, dokud řepa nebude měkká. Poté dejte do mixéru a umixujte na hladkou pastu. Do mixéru přidejte ostatní suroviny, kakao jako poslední, a rozmixujte, dokud se olej nerozpustí a kakao nebude dohladka rozmixované.
Do menší formy dejte pečící papír, který potřete olejem nebo máslem a nalijte hmotu.
Dejte do předem vyhřáté trouby a pečte na 170 stupňů asi 40 minut. Buchta vám v troubě vyleze a pak zase spadne, to je normální. Tato buchta má být dost hutná, ne nadýchaná.
Podle množství a použitého kakaa a druhu řepy, je někdy buchta více do růžova, někdy více do hněda. 😉
Žanety verze z řepy a strouhaného kokosu
Brownie z červené řepy nás tak nadchlo, že jsme si ho zkusili udělat i s čerstvě nastrouhaným kokosem. A tak nám to chutnalo, že vám sem musím přidat i naší verzi. 🙂 V podstatě se dělá úplně stejně jako je napsáno v Janině receptu, akorát se tam navíc přidá celý čerstvě nastrouhaný kokos. Brownie je pak víc nadýchané, ale pořád hodně šťavnaté. Že je brownie hotové poznáte podle toho, že se vám na špejli nebude těsto lepit, ikdyž se vám bude zdát pořád dost mokré. To platí i pro Jany brownie z červené řepy.
Ještě dodávám, že já vařím řepu nakrájenou na čtvrtky ve vodě, kterou pak sliju a pak teprve řepu nastrouhám a rozmixuji s medem. Nestrouhám ji nijak poctivě, jen tak aby mi pak šla dobře rozmixovat.
Kokosové kostky
Druhý recept je také bez použití mouky jako takové. Od prvního se liší vzhledem i konzistencí. Je o dost víc drobivý, i tak ale velice chutný.
Budete potřebovat:
- 4 bílky
- 1/4 hrníčku medu
- 1/4 hrníčku nepraženého kakaa
- Špetku soli
- 2 hrníčky neslaného, na jemno nastrouhaného kokosu
Nejprve si udělejte sníh z bílků. Přidejte med a pokračujte ve šlehání, dokud nebude sníh dostatečně tuhý. Přidejte kakao, sůl a ručně pomalu vmíchejte kokos. Dejte do pečící nádoby, použijte pečící papír pomazaný tukem. Pečte 25 minut na 170 stupňů.
V této verzi, je brownie opravdu hodně křehké. Jednou jsem do tohoto receptu přidala strouhané jablko, jednou zase rozmačkaný banán. Obojí bylo velice dobré a dodalo trochu vlhkosti.
U tohoto brownie jsem použila krém na vrchu. Zkoušela jsem také dvě verze. První jsem použila čokoládový puding – recept najdete zde. A podruhé jsem použila recept na čokoládu – ten najdete zde.
Toto brownie je nutné mít v lednici a nechat pořádně ztuhnout než se bude krájet.
Dýňové brownie
A konečně brownie číslo 3. Kombinace kokosové mouky a dýně je super a výsledek je vyníkající.
Potřebujete:
- 1/3 hrníčku rozpuštěného másla nebo kokosového oleje
- 1/2 hrníčku nepraženého kakaa
- 4 vajíčka
- 1/2 hrníčku medu
- 1/2 hrníčku kokosové mouky
- 4 vrchovaté lžíce dýňového pyré
- 1/2 hrníčku strouhaného kokosu
- 1 lžičku jedlé sody
Ušlehejte sníh z bílků. Žloutky si nechte stranou. Smíchejte tuk a kakao dohromady. Přidejte žloutky, med, dýňové pyré, strouhaný kokos a kokosovou mouku. Sníh z bílků pomalu vmíchejte jako poslední. Dejte péct do nízké pečící mísy, vymazané a vyložené pečícím papírem. Pečte asi 30 minut na 170 stupňů.
Při používání kokosové mouky je dobré mouku přesít přes sítko, aby nedělala žmolky. Pokud chcete, můžete také nakonec přidat do těsta nahrubo nakrájené ořechy. Tak asi hrst.
Nechte vychladnout, než budete krájet.
ty z červené řepy, vypadaly na první pohled jako maso 😀
To je fakt. Tady na té fotce jsou opravdu strašně červené, ve skutečnosti jsou mnohem tmavší. Tohle jsem fotila když jsem je pekla poprvé, to bylo taky naposledy co byli tak moc červené. Fakt záleží na tom jakou řepu použijete, ale hlavně myslím, že jsem v závěrečném receptu použila víc kakaa.
Ja delala ty dynove s gaps cokoladou a jsou VYBORNE!!!
To moc ráda slyším;-))))
Není tam toho medu nějak moc? My většinou dáváme do těsta tak jednu dvě lžíce medu a příjde nám to sladké až až… Když ho dám míň, nebude to vadit na výslednou konzistenci těsta? Chceme vyzkoušet ty z řepy.
Určitě zkus méně, já většinou dávám od oka a taky mnohem méně než je v receptu. Teď na to koukám jetsli jsem neudělala chybu a nemá tam být míň. Takže si myslím, že na závěrečném produktu to nebude vadit.
Ok, zkusim. Pak dám vědět jak to dopadlo 😉
Mňam! Tak ten z červené řepy se nám moc povedl! Snědli jsme ho na posezení. Příště budeme dělat asi dvojité množství 😀
To jsem ráda, zatím teda úspěch u každého kdo ochutnal. U nás to nikdy taky dlouho nevydrží
🙂 Ještě prosimtě, není zbytečné vymazávat ten pečící papír? Ten je přeci mastný sám o sobě…
Můžeš zkusit, záleží jaký papír použiješ. Mě se opakovaně při pečení stalo, že ta buchta nešla vyndat. Tak vymazávám.
Je mozne v tychto receptoch niecim nahradit vajicka alebo aspon bielka? Dakujem.
Já když peču bez bílku, tak dávám více žloutků. Je jich pak ale potřeba dát velké množství. Co vím, tak se jinak vajíčka nahrazují banánem nebo třeba dýní, ale osobně to vyzkoušené nemám. Možná poradí Jana.
Jarka,
klidně použijte jen žloutek a místo bílku trochu vody a o trošičku víc oleje. Tak by to mělo fungovat v pohodě.
V jiném receptu (na oříškový chlebíček – také bez mouky) jsou taky psaná celá vejce, pokud nemám, mám v zásobě Psyllium. Místo 1 vejce dám 1/2 lžičky psyllia. Výsledný produkt byl úplně stejný. Jak s vejci, tak s psylliem.
Já se obávám,že Psyllium není na GAPS dietě povolené.
Tak to se omlouvám, doufám, že jsem někomu „nezavařila“. Nejsem na GAPS, ale recepty odsud hltám ve všech smyslech tohoto slova:)
Nevadí, akorát to pro ostatní radši upřesňujeme.. 🙂 A máme radost, že naše recepty chutnají i neGAPS strávníkům!!! 🙂
Tyto brownies jsem pro svou dvouleťačku obměnila – místo medu sladové výtažky (určo nepovolené na GAPS, jsou lepkové). Ale sladí mnohem méně než med, i tak to bylo příliš sladké.
Včera jsem je pekla znovu a použila jen 2 vrch. lžíce medu a úplně to stačilo, konvenčním strávníkům se dělaly boule za ušima:)
Dámy, tleskám a tleskám a děkuji!
tlesk tlesk tlesk 🙂 A které brownies jste zkoušela?
Ty prostřední, z červené řepy s kokosem. Už jsou stálicí. Když se to vykrojí do požadovaných 3 koleček, poskládá na sebe a ozdobí banánem a svíčkami, je z toho nádherný narozeninový dort!
Ráda bych se zeptala, odkud pochází informace, že nepražené kakao je vhodné pro GAPS dietu. Když jsem nastrouhala řepu, všimla jsem si, že Natasha Campbell-McBride (Syndróm trávenia a psychológie, slovenská verze s. 120) uvádí mezi nevhodnými potravinami i kakaový prášek – tedy bez další specifikace. Díky za info.
Dobrý den Jano, slovenský překlad je trochu zastaralé vydání. Dr. Natasha později napsala, že kakao může být na plné dietě příležitostně povoleno, pokud nezpůsobuje žádné zdravotní problémy. Najdete to na jejích stránkách http://www.gaps.me/preview/?page_id=32 pokud si vyfiltrujete slovo cocoa.
Pěkný den, Žaneta
Dobrý den, ráda bych upekla brownie z červené řepy a k tomu zkusila nastrouhaný kokos. Můžu použít nastrouhaný kokos ze sáčku? Případně, jaké množství? Děkuji, milu
Urcitě můžete, pokud se nepletu množství je uvedeno v Žanetině v receptu, pokud je kokos neslazený, každý bude fungovat.
Dobrý den,
moc ráda bych vyzkoušela ty řepové Brownies, jen nesmím med…
Myslíte, že když dám místo medu třeba dva banány nebo sušené brusinky, datle či rozinky, že to bude také fungovat a bude to dost sladké? Trochu se bojím konzistence těsta…
Děkuji za odpověď a skvělou inspiraci:-)
Valentýnko můžete to určitě vyzkoušet. Do těch řepových bych osobně banány nedávala, jsou samy o sobě už dost vlhké. Ale můžete k řepě přidat několik rozinek nebo datlí a rozmixovat je spolu s řepou. Brusinky bývají často doslazované cukrem, tak na to pozor. Pokud budete mít bez cukru, můžete použít i je. Dejte vědět jak to dopadlo 😉