Brownies 3x jinak

U nás doma jsou brownies velice oblíbené. Ráda je peču i pro dceru do školy, když má nějaký její spolužák narozeniny. A jelikož mají kvůli častým alergiím všechny školy v Singapuru zákaz ořechů, hledala jsem recept, který je nebude obsahovat. Upekla jsem snad 10 různých druhů, a tohle jsou naši favoriti.

Brownie z červené řepy

První recept je úžasný z toho důvodu, že se nepoužívá žádná mouka. Tedy ani ta ořechová nebo kokosová.

Budete potřebovat:

  • 2 a půl hrníčku nastrouhané červené řepy
  • Hrníček medu
  • 4 vejce
  • 1/2 hrníčku kokosového oleje nebo másla. Obojí v tekuté nebo alespoň měkké podobě
  • Špetku soli
  • 1/2 hrníčku nepraženého kakaa.
  • Pul lžičky jedlé sody – tato surovina se použít nemusí, funguje i bez ní.

Nastrouhanou červenou řepu dejte do hrnce a přidejte med. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a nechte za mírné teploty dusit asi 30 minut, dokud řepa nebude měkká. Poté dejte do mixéru a umixujte na hladkou pastu. Do mixéru přidejte ostatní suroviny, kakao jako poslední, a rozmixujte, dokud se olej nerozpustí a kakao nebude dohladka rozmixované.

Do menší formy dejte pečící papír, který potřete olejem nebo máslem a nalijte hmotu.

Dejte do předem vyhřáté trouby a pečte na 170 stupňů asi 40 minut. Buchta vám v troubě vyleze a pak zase spadne, to je normální. Tato buchta má být dost hutná, ne nadýchaná.

Podle množství a použitého kakaa a druhu řepy, je někdy buchta více do růžova, někdy více do hněda. 😉

brownies z cervene repy

Žanety verze z řepy a strouhaného kokosu

Brownie z červené řepy nás tak nadchlo, že jsme si ho zkusili udělat i s čerstvě nastrouhaným kokosem. A tak nám to chutnalo, že vám sem musím přidat i naší verzi. 🙂 V podstatě se dělá úplně stejně jako je napsáno v Janině receptu, akorát se tam navíc přidá celý čerstvě nastrouhaný kokos. Brownie je pak víc nadýchané, ale pořád hodně šťavnaté. Že je brownie hotové poznáte podle toho, že se vám na špejli nebude těsto lepit, ikdyž se vám bude zdát pořád dost mokré. To platí i pro Jany brownie z červené řepy.

Ještě dodávám, že já vařím řepu nakrájenou na čtvrtky ve vodě, kterou pak sliju a pak teprve řepu nastrouhám a rozmixuji s medem. Nestrouhám ji nijak poctivě, jen tak aby mi pak šla dobře rozmixovat.

brownie-kokos-repa

Kokosové kostky

Druhý recept je také bez použití mouky jako takové. Od prvního se liší vzhledem i konzistencí. Je o dost víc drobivý, i tak ale velice chutný.

Budete potřebovat:

  • 4 bílky
  • 1/4 hrníčku medu
  • 1/4 hrníčku nepraženého kakaa
  • Špetku soli
  • 2 hrníčky neslaného, na jemno nastrouhaného kokosu

Nejprve si udělejte sníh z bílků. Přidejte med a pokračujte ve šlehání, dokud nebude sníh dostatečně tuhý. Přidejte kakao, sůl a ručně pomalu vmíchejte kokos. Dejte do pečící nádoby, použijte pečící papír pomazaný tukem. Pečte 25 minut na 170 stupňů.

V této verzi, je brownie opravdu hodně křehké. Jednou jsem do tohoto receptu přidala strouhané jablko, jednou zase rozmačkaný banán. Obojí bylo velice dobré a dodalo trochu vlhkosti.

U tohoto brownie jsem použila krém na vrchu. Zkoušela jsem také dvě verze. První jsem použila čokoládový puding – recept najdete zde. A podruhé jsem použila recept na čokoládu – ten najdete zde.

Toto brownie je nutné mít v lednici a nechat pořádně ztuhnout než se bude krájet.

kokosove kostky

Dýňové brownie

A konečně brownie číslo 3. Kombinace kokosové mouky a dýně je super a výsledek je vyníkající.

Potřebujete:

  • 1/3 hrníčku rozpuštěného másla nebo kokosového oleje
  • 1/2 hrníčku nepraženého kakaa
  • 4 vajíčka
  • 1/2 hrníčku medu
  • 1/2 hrníčku kokosové mouky
  • 4 vrchovaté lžíce dýňového pyré
  • 1/2 hrníčku strouhaného kokosu
  • 1 lžičku jedlé sody

Ušlehejte sníh z bílků. Žloutky si nechte stranou. Smíchejte tuk a kakao dohromady. Přidejte žloutky, med, dýňové pyré, strouhaný kokos a kokosovou mouku. Sníh z bílků pomalu vmíchejte jako poslední. Dejte péct do nízké pečící mísy, vymazané a vyložené pečícím papírem. Pečte asi 30 minut na 170 stupňů.

Při používání kokosové mouky je dobré mouku přesít přes sítko, aby nedělala žmolky. Pokud chcete, můžete také nakonec přidat do těsta nahrubo nakrájené ořechy. Tak asi hrst.

Nechte vychladnout, než budete krájet.

dynove brownies

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com