Dýňový chléb
K podzimu neodmyslitelně patří dýně. Já osobně miluju všechno dýňové. Vařím a peču dýňi snad na milion způsobů. Proto jsem chtěla najít chleba, který by byl dobrý a zároveň by nebyl sladký. A myslím, že se mi to podařilo. Celá rodina byla nadšená, už jsem ho pekla dvakrát.
Potřebujete:
- 1 hrníček dýňového pyré (viz recept níže)
- 2 vajíčka
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky jedlé sody
- špetku soli
- 2 plné hrníčky mletých ořechů
- ½ hrníčku kokosové mouky přesypané přes sítko
Postup je velice jednoduchý. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny a ručním mixérem umelte na hladké těsto. Do malého pekáčku dejte pečící papír a vymažte máslem nebo jiným tukem. Těsto nalejte do pekáčku, uhlaďte, ale nemačkejte. Dejte péct do předehřáté trouby na 45 minut, při teplotě 175 stupňů. Nechte vychladnout
Dýňové pyré
Je několik způsobů jak dýňové pyré udělat. Já většinou dýni rozpůlím, vydlabu z ní semínka, přidám na ni trochu másla a dám péct do trouby dokud není měkká. Záleží jaký druh dýně máte. Pokud je moc velká, dejte ji péct již oloupanou a nakrájenou na stejně velké kousky. Po vychladnutí rozmixujte dýni na pyré. Pyré skladujte v lednici. Lze ho použít do polévek, na svačinu atd.
Zdravím,
chlebík vypadá super, chci se zeptat je nutné tam dávat kokosovou mouku nebo lze nahradit něčim jiným popř. vynechat ?
Tomáši ta kokosová mouka to v podstatě drží dohromady, takže pokud ji vynecháte, tak budete mít spíš jen dýňový puding.
Nahradit by určitě šla, ale museli bychom experimentovat, určitě by šla použít mandlová mouka, bylo by jí potřeba o dost víc, protože ta kokosová ma super schopnost nasát vlhkost a pro jí stačí jen tak málo.
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, pri pečení orechovej múky sa nezničia tuky? Doteraz som všade čítala o tom, že orechy by sa mali jesť surové, lebo tepelnou úpravou sa stávajú škodlivými.
Ďakujem za Vašu odpoveď.
Dobrý den Evo,
ořechy se nejlépe konzumují aktivované, tedy namočené ve slané vodě nebo syrovátce a poté vysušené v troubě nebo sušičce.
Návod najdete zde http://zivakultura.cz/2012/07/orechy/
Co se týká pečení, samozdřejmě ořechy nebudou tak kvalitní jako pokud je budete jist pouze aktivované, rozhodně,ale nebudou pro vás škodlivé. Stále obsahují vlákninu a některé oleje se zachovají.
Jani, prosím Vás, je třeba ořechy po namočení sušit? My je konzumujeme hned po namočení nebo z nich rovnou peču. Díky, s pozdravem Katka.
Katko, ke konzumaci jsou vhodné ořechy i neusušené, jen nemají takovou trvanlivost. Pokud nesušíte, nechte v lednici a snězte do 2 dnů. Ořechy jsou náchylné na plíseň, a jak jsou mokré tak si o to doslova říkají.
Na pečení jsou lepší suché ořechy. Některé recepty budou fungovat i z těch mokrých,ale ve všech receptech tady jsou usušené. Konzistence těsta by se změnila, a těsto by bylo dost mokré. Tím pádem, by se déle peklo, a těsto by hůře “ kynulo“.
Mám asi hloupý dotaz, ale ten chleba je slaný nebo sladký? Mate mě ta skořice a kokosová mouka.