GAPS bramborový salát

Vánoce jsou za dveřmi a tak ještě honem slíbený recept na salát, bez kterého by to nebylo ono.

Když jsem se vloni chystala dělat salát, dlouho jsem přemýšlela, čím brambory nahradit. Po poctivém studiu jídel, které jsou na GAPS povolené, jsem se rozhodla použít celer místo brambory a dolpnila jsem to dýní. Té ovšem jen málo, aby salát nebyl moc sladký. Letos  jsem dostala tip od jedné naší čtenářky, která zmínila, že použije tuřín. Výborný nápad Magdo, děkuji a určitě letos vyzkouším. 🙂

Kromě brambor a petržele, která se používá jen v některých rodinách, je zbytek surovin v pořádku. Pozor si dejte pouze s kyselými okurkami, ty koupené v obchodě většinou obsahují cukr, nebo umělé sladidlo. Nejlepší je, si je vyrobit doma. Na to ale chce myslet minimálně několik týdnů dopředu. Majonézu si také můžete vyrobit doma. Já už od malička majonézu nemám moc ráda, takže salát vždy dělám s jogurtem. Co se týká hořčice, pokud si přečtete seznam surovin, určitě najdete v obchodě nějakou BIO, která je tradičně vyrobená bez cukru, jen s octem a kořením a ta je potom vhodná na použití. Samozřejmě můžete přidat nějaké domácí uzené, pokud jste zvyklí, jen pozor na cukry v komerčních salámech.

Abych měla salát opravdu nutričně hodnotný, vařila jsem zeleninu ve vývaru, chuť salátu to nijak neovlivnilo, ale bylo to mnohem lepší pro trávení a víc GAPS 🙂

Takže abychom to shrnuli. Toto jsou suroviny, které jsem použila na můj salát vloni. A musím říci, že jak jsem se bála, že to bude chutnat jinak než můj oblíbený bramborový salát, byla jsem mile překvapena. Dokonce i můj manžel, který GAPS plně nedodržuje, ho ochutnal a chutnal mu. Jako u všech GAPS jídel, snažíme se dostat chuťově co nejblíž tomu originálu, chuť brambor je jedinečná, ale tohle je opravdu výborné. A doufám, že to uspokojí i vaše chuťové buňky.

Použila jsem:

  • Celer
  • Dýni
  • Mrkev
  • Kyselé okurky
  • Cibuli
  • Vařené vejce

Zálivku jsem udělala z domácího jogurtu a hořčice. Použít můžete i domácí majonézu, podle našeho receptu.

Tak a to je vše. Pokud máte ješte rádi hrášek nebo jiné věci ve vašem salátu, tak to už záleží jen na vás. Důležité je mít kvalitní základ. Já určitě letos přidám ten tuřín, pokud je totiž uvařen, je chuťově neuvěřitelně podobný bramboře. A budu ráda, když se s námi podělíte o vaše nápady a recepty.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com