Domácí rajčatové pyré
Domácí rajčatové pyré je vhodné jako základ na omáčky přes maso, do gulášů nebo jako podklad na pizzu.
Suroviny:
- Rajčata
- Máslo
- Mořská sůl
- Pepř
- Čerstvá bazalka (na drobno nakrájená)
Postup:
Rajčata omyjte, nakrájejte na měsíčky a vložte do pečící nádoby. Osolte je, opepřete, posypte čerstvou bazalkou a na povrch dejte na plátky nakrájené máslo. Máslem nešetřete, můžete samozřejmě použít i kokosový olej nebo ghee. Rajčata dejte do trouby a pečte je na 160°C asi 40 minut, dokud nejsou rajčata pěkně měkká. V případě potřeby podlijte trochou vody, aby se rajčata nepřipálila.
Po dopečení vyndejte rajčata z trouby a nechte je chvíli vychladnout. Přendejte je do hlubší nádoby spolu se šťávou a ručním mixérem rozmixujte na pyré. Po vychladnutí skladujte pyré v lednici. Vydrží i týden.