Častým důvodem k potravinovým alergiím je tzv. Syndrom zvýšené propustnosti střeva (Leaky Gut). Tento syndrom bývá zapříčeněn výživou s nedostatkem živočišných tuků v průběhu batolícího věku a dětství. Dalším důvodem bývá např. strava bohatá na rafinované cukry, strava s nízkým obsahem vlákniny, paraziti a časté požívání antibiotik a protizánětlivých léků jako je aspirin a ibuprofen.
Střevo má ve zdravém trávícím traktu mnoho funkcí. Dochází zde ke trávení potravy, přispívá k detoxikaci organismu a obsahuje imunoglobiny a protilátky, které představují první obrannou linii organismu. Pokud dojde k podráždění střeva, mohou se mezi jednotlivými buňkami střevní sliznice vytvořit „dírky“, které pak propouštějí do krevního oběhu bakterie, toxiny a částice jídla. Ty ale do krevního oběhu nepatří a tak se naše tělo začíná bránit a vytvářet protilátky nejen proti těmto částicím, ale také proti zdravým tkáním našeho těla. Imunitní systém se tak stává přetíženým a začíná reagovat záněty, alergickými reakcemi a jinými nepříjemnými symptomy, které mohou vést k mnoha závažným onemocněním.
Pokud máte podezření, že tento syndrom máte, měli byste si projít úvodní dietou GAPS, která hojí střevní sliznici a zapečeťuje tzv. „děravá střeva“. Je důležité ze své stravy vyloučit veškeré rafinované a stimulující potraviny jako je cukr, mouka, rafinované a hydrogenované oleje, rafinovanou sůl a kofein. Naopak musíme tělo zásobovat kvalitními probiotiky a tučnými domácími vývary.
Mnoho lidí neprodukuje dostatek enzymů, které jsou potřebné k prolomení disacharidů a ty pak zůstávají nestrávené ve střevě a hnijí tam. Proto je potřeba vyloučit potraviny s vysokům počtem disacharidů, tzn. cukry a nekvašené tekuté mléčné výrobky (mléko, zmrzlina, měkké sýry). Bez obav ale můžete jíst jogurty, kefír a vyzrálé tvrdé sýry, kde jsou veškeré nevhodné látky zničeny během procesu fermentace.
Většina lidí s poruchami trávení trpí na časté záněty, které jsou zapříčiněny nadbytkem Omega 6 mastných kyselin. Proto je dobré zvýšit spotřebu Omega 3 mastných kyselin (losos a jiné ryby ze studených vod, vejce, vlašské ořechy, vnitřnosti a lněná semínka).
Příznaky „Děravého střeva“:
- Nedostatek minerálů v těle
- Kandidóza (přemnožení houby Candida, která normálně žije v našem trávícím traktu)
- Potravinové alergie
- Kožní vyrážky
- Nadýmání a plynatost
- Časté průjmy nebo zácpa
- Porucha imunity
- Porucha paměti
- Náladovost a podrážděnost
- Projevy úzkosti
- Častá únava
- Špatná koncentrace
Vhodné výživové doplňky:
- Olej z tresčích jater
- Kvalitní probiotika, např. BioKult
- L-glutamin
Pokud „děravá střeva“ máte, připravte se alespoň na dvouletou GAPS. Já osobně jsem na ní teprve tři měsíce (z toho 2 měsíce na úvodní) a ikdyž jsem už zaznamenala první úspěchy v podobě snížení počtu potravinových alergií a zmizela mi většina příznaků tohoto syndromu, cítím, že střeva nemám ještě zahojená. Čeká mě tedy ještě dlooouhá cesta. Ale pro vás to má jednu výhodu. Jestli teď začnete s GAPS, tak aspoň víte, že v tom nejste sami 😉
♦♦♦
Použité zdroje:
How To Restore Digestive Health: Weston A. Price Foundation. 22. 9. 2004. Dostupné z: http://www.westonaprice.org/digestive-disorders/how-to-restore-digestive-health
Gut and Psychology Syndrome Introduction Diet: Gapsdiet.com. Dostupné z: http://www.gapsdiet.com/INTRODUCTION_DIET.html
Leaky Gut Syndrom. Alergyescape.cz. 2003. Dostupné z: http://www.allergyescape.com/leaky-gut-syndrome.html
O potravinových alergiích & speciálních dietách: Vyživující tradice. 6.3. 2011. Dostupné z: http://vyzivujicitradice.cz/2011/03/06/o-potravinovych-alergiich-specialnich-dietach/
Syndrom zvýšené propustnosti střeva: Novinky.cz. 11. 6. 2006. Dostupné z: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/82463-syndrom-zvysene-propustnosti-streva.html
L-Glutamine: 7 Surprising Do’s and Don’ts for People with Leaky Gut & Autoimmunity: SCD Lifestyle. Dostupné z: http://scdlifestyle.com/2015/09/l-glutamine-7-dos-and-donts/?fb_action_ids=879821785404220&fb_action_types=og.comments