Gravlax
Ingredience:
- čerstvý losos bez kůže a kostí
- 1 litr přefiltrované vody pokojové teploty
- 1 ½ lžičky soli
- 2 lžičky medu (není nutné)
- čerstvý kopr
- čerstvě namletý černý pepř
Postup:
Lososa nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vložíme do misky. Posypeme na jemno nakrájeným koprem a černým pepřem. Ve vodě rozpustíme sůl a med (my děláme bez medu) a nálevem lososa zalijeme, aby byl celý ponořený. Misku překryjeme potravinovou fólií a necháme hodinu v pokojové teplotě. Nálev slejeme a můžeme podávat (např. s hlávkovým salátem).
Lososa můžeme nechat naloženého v lednici nejvýše dva dny. Ideální je losos lovený ve volných vodách, který je bohatý na nepostradatelné mastné kyseliny. Tím, že se ryba nevaří, tak jsou v ní veškeré nutriční hodnoty zachovány. Losos z farem, bývá krmen zbytky starých ryb a léky proti plísním a parazitům.
Zanetko, muzes prosim poradit, kde tedy koupit lososa, aby nebyl z farmy? Dekuji. Monika
Pěkný den Moniko, divoký losos se dá v Čechách sehnat např. zde http://www.bonfood.cz/divoky-losos-2