Buchta z mrkvové dužiny
Už dlouho jsem nepekla nic nového, a tak jsem přemýšlela co dobrého upéct na neděli.
Po velice dlouhé době jsem si pročítala knihu Gut and Psychology Syndrom, půjčila mi ji kamarádka, protože moje originální vydání z roku 2008 se mi zničilo. Zjistila jsem, že knihy se lehce liší, ta novější má trochu jíné recepty. Jeden mě zaujal, používá mrkvovou dužinu, která vám zbyde po odsťavňování. Toho je nazačátku spousta a je velká škoda dužinu vyhazovat. Už v minulosti jsem z ní něco pekla a bylo to super, tak jsem musela vyzkoušet i tento recept.
Nestává se často, že bych následovala recept z nějaké knihy, ale protože byl opravdu chutný bez potřebných úprav, musím se o něj s vámi podělit. Jediná úprava, kterou jsem udělala, je množství medu, protože nemáme rádi buchty moc sladké.
Recept je velice jednoduchý, rychlý a 100 % GAPS.
Budete potřebovat:
- 3 středně velké jablka
- Hrst hrozinek
- 1 lžičku mlété skořice
- 6 vajec
- 3 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 1 hrnek burákového másla
- 2 hrnek dužiny z mrkve, která zbude po odšťavňování. Pokud nemáte můžete nahradit jemně nastrouhanou mrkví nebo dokonce dýní.
- 1 vrchovatá lžíce medu (originální recept je ½ hrnku medu)
- 1 hrnek mletých ořechů, použila jsem mouku z lískových ořechů
Jablka oloupejte a odstraňte jadřince, nakrájejte na drobné kostičky. Do pečící misky dejte nakrájené jablka a posypte je hrozinkami a skořicí. Přidejte lžíci oleje nebo másla a vše promíchejte a tím si i vymažete dno misky. Rukou pomažte i strany misky aby se vám těsto nepřipeklo. Můžete použít pečící papír.
Do velké mísy dejte 6 vajec a zbylé 2 lžíce oleje nebo másla. Přidejte burákové máslo a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte dužinu z mrkve, med a mleté ořechy. Znovu rormixujte do hladkého těsta. Těsto nalijte do připravené pečící misky s již nakrájenými jablky.
Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 150-170 stupňů přibližně 40-50 minut.
Po dopečení nechte vychladnout a poté vyklopte na talíř vzhůru nohama, budete tedy mít jablka na povrchu buchty.
♦
Recept je použit z knihy Gut and Phychology Syndrom.
Výborná:-) Příště ještě zkusím přidat nasekané kousky mandlí.
Vynikajuci!
s mensimi obmenami-
-pouzila som struhanu mrkvu namiesto duziny,
-asi 1/4 kokosovej muky,
-burakoveho masla iba lyzicu, nemala som viac, doplnene kesu maslom.
-bielka som vyslahala, kolac bol nadychany.
-jablka som neurobila podla receptu, ale nastruhane podusila, pridala puding a natrela na vrch kolaca, cize ne-GAPS 🙂
-este medzi vrstvu kolaca a jablk potrete domacim ribezlovym lekvarom a posypane kokosom.
naozaj, davno som nic tak vydarene nejedla 🙂