Velikonoční mazanec
Ještě nikdy jsme na živé kultuře nedělali nic tradičního na Velikonoce. Rozhodla jsem se to letos napravit a připravit pár tradičních velikonočních dobrot v GAPS verzi.
Jako první se s vámi podělím o mazanec, ze kterého mám obrovskou radost. Je to veliký hit u nás doma i u ostatních kdo mohli ochutnat. Určitě jeden z receptů, který se u nás bude objevovat i mimo Velikonoce. Sama jsem byla překvapená, jak se mi mazanec povedl hned na první pokus. Většinou když tvořím nový recept, tak musím zkoušet víckrát než jsem s výsledkem spokojená. Tak snad bude chutnat i vám 😉
Potřebujete:
- 2 a ½ hrníčku kešu ořechů
- 2 vejce- oddělené na žloutek a bílek
- 2 lžíce medu ( i jedna stačí, záleží jak moc sladké máte rádi)
- 1 lžička jedlé sody
- hrst rozinek
- hrst vlašských ořechů
- ½ lžičky tuku na vymazání formy ( kokosový, máslo ghee)
Kešu ořechy je nutné nejdříve namočit na 2-4 hodiny, potřebujete aby byly měkké. Když jsou měkké, slijte z nich vodu a dejte je do mixéru.
Přidejte žloutky, jedlou sodu, med a rozmixujte vše do úplně hladkého těsta. Pokud zůstane nějaký kousek větší, nevadí, ale většina by měla být rozmixovaná.
V samostatné misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Přidejte je do ořechového těsta a lehce ho lžící promíchejte tak, aby se sníh pěkně spojil s těstem. Nepoužívejte už ale mixér, ať těsto zůstane nadýchané.
Nakonec vmíchejte rozinky a na kousky nakrájené vlašské ořechy.
Připravte si kulatou pečící misku (moje byla v průměru asi 15 cm) a vyložte ji omaštěným pečícím papírem.
Nalijte těsto do misky a uhlaďte povrch. Pečte na 170 stupnů asi 40 minut.
Nechte mazanec vychladnout než ho budete krájet.
Mazanec je krásně nadýchaný a i když nikdy nebude jako ten klasický, je mu chuťově celkem podobný. Teď se chystám upéct beránka, maminka mi minulý týden poslala na něj z čech formu, tak se do něj můžu konečně pustit. Ráda bych se také pokusila o GAPS verzi velikonoční nádivky, tak mi držte palce, ať se vydaří!
Dobrý den, vypadá úžasně a díky za nápad:-) S GAPS teprve začínám, tak se chci jen pro jistotu zeptat na tu jedlou sodu. Mám za to, že je to zakázaná potravina, ale už jsem ji v pár GAPS receptech zahlédla, tak nevím, jestli ji tedy smím používat. Dá se vůbec v pečivu něčím nahradit? Děkuji Iva
V nové verzi knihy Gut and Psychology Syndrome (z roku 2010) je jedlá soda již povolená.
Nahradit se nijak nedá. Ale úplně klidně se dá vynechat. Já často peču bez ní a jediné co se stane, že buchta tolik nenakyne. Což ale u gaps pečení není až takový problém, protože ani se sodou to nijak zvlášť nekyne.
Dobrýden, když nemám kešu oříšky, můžu místo toho použít vlašské ořechy nebo mandle?
Ivo, bohužel v tomto receptu se to nahradit nedá. Kešú se chovají při pečení úplně jinak než ostatní ořechy.:-((
Dobrý den, moc děkuji za recept, včera jsem mazanec upekla a hned se povedl. Místo medu jsem dala lžíci datlového sirupu a bohatě to stačilo. Po dlouhé době Paleo recept, který jsem pekla a není plný banánů. Moc děkuji a už se těším na beránka:)
Petra
To jsem ráda, že recept fungoval i pro vás…
dobrý den,
chci se zeptat, zda-li by mazanec šel upéct i z klasické celozrnné pšeničné mouky. Děkuji
Petro, tento mazanec asi ne. Z pšeničné mouky najdete na mazanec spoustu klasických receptů. Na GAPS není pšeničná mouka povolena, a tak vám moc neporadím. Zde není použita mouka žádná, tak se obávám, že zde ani není co nahrazovat.
Dobry den, mame upeceno, je to skvele. Jak dlouho mazanec vydrzi a jak ho nejlepe uchovavat po nakrojeni? Dekuji.
Radko děkuji moc, mám radost že chutná.
Určitě skladujte v lednici, maximálně tak 4-5 dní. Tento druh pečiva má tendenci chytat plíseň pokud je venku, tak pro jistotu.
Mazanec je výborný a určitě se z něj u nás stane nejen velikonoční pečivo. Dnes ho budu péct už potřetí. Abych ho přiblížila mazanci, na který jsem byla zvyklá, dala jsem mandle místo vlašských ořechů a dále jsem přidala citronovou šťávu a kůru, anýz a muškátový oříšek. Chutná líp jak „normální“ mazanec, protože není tak suchý.
Děkujeme za tip
Dobrý den, diky za recept. Rada vyzkouším. Nemate predstavu, kolik gramu kesu orisku je potreba? Abych nekoupila malo… Diky.
Katko pokud je použita odměrka hrnku tak se velice špatně převádí do gramů. Dají se koupit odměrky a funguje to výborně. Bohužel každá surovin amůže vážit trochu jinak i když toho bude jeden hrnek.
Dobrý den,
téééda, ještě že je to na suroviny celkem drahá zálěžitost, jinak bych si to pekla místo chleba 🙂 moc děkuji, moc dorbý recept! Udělala jsem to do formy na chlebík biskupský, takže to mazanec fakt nepřipomínalo, ale prostě ořechový chlebíček, super super.
Já vím, je to drahá dobrota. Ale je super. Jsem moc ráda,že chutná:-)