Lasagne

Často se lidí ptám, co jim na GAPS dietě chybí za jídlo. Nejčastěji je to pořádný chléb, těstoviny a další na GAPS nepovolené potraviny. Už několikrát jsem dělala lasagne, ale trvalo mi dlouho než jsem to vypilovala k dokonalosti. Přemýšlela jsem, jak nahradit těstoviny v lasagních. Zkoušela jsem různé palačinky, tortily a podobně, ale všechno bylo moc pracné, nedrželo to pořádně dohromady a chuťově to také nebylo nic moc. Pak mě napadlo použít dýni. Nejdříve jsem dělala jen silnější kusy dýně prokládané masem, což bylo chuťově dobré, ale jako lasagne to nevypadalo. No a pak mě napadlo to udělat takto.

Potřebujete:

  • ½ středně velké máslové dýně. Jiný druh dýně lze také použít, ale ta máslová se mi osvědčila nejvíc
  • 1 lžíce sádla nebo jiného tuku
  • 1 středně velká cibule
  • 2 středně velká rajčata
  • 250 gramů mletého masa, zde je použito vepřové
  • Sůl, pepř, sušenou bazalku
  • 4 vejce
  • 100 gramů tvrdého sýra na strouhání

Nejprve si připravte dýni. Oloupejte ji a odkrojte tu část kde jsou semínka (tu si nechte na přípravu jiného jídla).

Dlouhou část máslové dýně nakrájejte na co nejtenčí plátky.

Připravte si plech, na který dejte lehce sádlem omaštěný pečící papír. Na papír položte tenké plátky dýně, nevadí pokud se budou trochu překrývat a dejte je péct do trouby na 170 stupňů na 8 minut. Chcete, aby dýně změkla a byla vláčná, ohebná jako jsou těstoviny.

Mezitím si na pánev dejte zbytek tuku a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli.

Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a osypte trochu bazalkou.

Rajčata nakrájejte na drobné kousíčky a přidejte na pánev k masu a cibuli. Nechte restovat za občasného míchání, dokud nebude maso hotové.

Připravte si pečící misku, já jsem použila velikost 24 x 14 cm. Vyložte ji pečícím papírem a pak na dno dejte první vrstvu dýně. Posypte ji směsí masa a rajčat, pak znovu dýni, maso atd. Já jsem dělala jen 3 vrstvy. Zakončete vrstvou dýně.

Nakonec celé lasagne zalijte našlehaným vejcem a posypte rovnoměrně po celé ploše nastrouhaným sýrem.

Dejte péct do trouby na 170 stupňů na 20-25 minut.

lasagne2

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com