Šišky s mákem

Moje nejoblíbenější jídlo, když jsem byla malá, byly nudle s mákem. Mohla jsem je jíst každý den. Když jsem začala s GAPS, hodně dlouho jsem mák vůbec nemohla jíst, nedělal mi dobře. O těstovinách ani nemluvě. Když jsem ale pekla makový závin do naší kuchařky, mák jsem ochutnala a nic mi neudělal.

Včera jsem pekla závin znovu a jelikož mi trochu máku zbylo, začala jsem přemýšlet co s ním.  Jednou jsem dělala takové jako noky po italsku, byli výborné, ale říkala jsem si, že by byly mnohem lepší na sladko. A tak mě napadlo udělat šišky.

Jak to dopadlo a chutnalo už nechám na vás. U nás se potom zaprášilo.

Potřebujete:

Na šišky

  • 1/2 – 3/4 hrníčku pečené dýně
  • 1 vejce
  • 2 a 1/2 hrnku ořechové mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1-2 lžíce tuku, na omaštění válu a rukou

Do mísy dejte pečenou dýni a vejce a rozmixujte dohladka.

Přidejte sůl, skořici a nakonec ořechovou mouku. Promíchejte lžicí a vytvořte z těsta kouli. Dejte na 5-10 minut do mrazáku ztuhnout.

Mezitím si připravte mák. Já jsem použila mák celý, nemám tady mlýnek, ale můžete úplně klidně použít mletý.

Potřebujete:

Mák s mlékem a cukrem dejte do mixéru a tak 3 minuty ho mixujte, dokud se mák trochu nenamele. Pokud používáte mletý mák, nemusíte ho mixovat vůbec. Poté mák přendejte do malého kastrůlku a dejte na plotnu. Nechte ho za stálého míchání lehce projít varem, chcete aby se mléko trochu vyvařilo a maková směs se zahustila. Pak přendejte mák do misky a nechte ho stranou trochu vychladnout.

Vyndejte si z mrazáku těsto na šišky a rozdělte ho na 3-4 části.

Připravte si vál, který si trochu omastěte pár kapkami oleje.

Ruce si také omastěte tukem a z jedlé části těsta vyválejte asi 10 cm dlouhého „hada.“ Jak silné šišky uděláte je jen na vás, já jsem měla asi 1 cm. Nožem pak z válu nakrájejte na 3-5 cm kousky.
Nakrájené kousky přendejte na plech s pečícím papírem a pokračujte s výrobou zbylých šišek.

Dejte péct do trouby na 170 stupňů na 8-10 minut.

Během pečení si dejte v malém kastrůlku rozpustit asi 100 gramů másla.

Šišky dejte na talíř, posypte mákem a zalijte dostatečným množstvím rozpuštěného másla. Nechte si chutnat.

sisky-s-makem

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com