GAPS sekaná

Když jsem před 4 lety začala jíst GAPS, sekaná byla jedno z prvních jídel, které jsem se snažila “pogapsovat”. Vyzkoušela jsem několik verzí, některé nám chutnali, některé zase moc ne. Ale po pár pokusech jsem došla na tento recept a dělám ho od té doby stále stejný. Sekaná je výborné a rychlé jídlo, příprava nezabere moc času a super je, že se dá jíst i za studena, třeba jen s čerstvou zeleninou. Já jí někdy svačím i samotnou, protože už je se zeleninou.

Tohle je verze, kterou dělám nejčastěji, tedy verze s mrkví. Ta se ale dá úplně klidně nahradit jinou nastrouhanou zeleninou. Vyzkoušenou máme červenou řepu, celer a petržel.

Potřebujete:

  • 1 kg mletého masa, já jsem použila půl vepřového a půl jehněčího
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 středně velké mrkve
  • Sůl, pepř a trochu celého kmínu, asi tak 1 lžička
  • 2 lžíce sádla nebo ghee
  • 1 naběračka vývaru

Mleté maso dejte do mísy, osolte a opepřete.

Mrkev oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Cibuli nakrájejte na jemné proužky, stejně tak česnek. Ten je možné taky nastrouhat, já ale ho většinou krájím.

Vše přidejte do masa a pořádně (nejlépe rukama) promíchejte, aby se vám maso a zelenina spojila.

Rukama uplácejte do tvaru, v jakém sekanou chcete péct, já dělám klasický oválný bochník.

Na pečení sekané používám trochu hlubší pečící misku, nebo pekáček. Ten trochu vymažu sádlem, sekanou do něj položím, posypu kmínem a poliji zbytkem sádla. Celé pak zaliji vývarem, ve kterém se sekaná peče.

Dejte do předem vyhřáté trouby péct na 180 stupňů na 60-80 minut, záleží jak je sekaná vysoká. Chcete, aby byla pěkně propečená, ale ne vysušená.

Sekaná je výborná s mrkvovo-cuketovou kaší a s kysaným zelím.

sekana2

 

 

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com