GAPS sekaná
Když jsem před 4 lety začala jíst GAPS, sekaná byla jedno z prvních jídel, které jsem se snažila “pogapsovat”. Vyzkoušela jsem několik verzí, některé nám chutnali, některé zase moc ne. Ale po pár pokusech jsem došla na tento recept a dělám ho od té doby stále stejný. Sekaná je výborné a rychlé jídlo, příprava nezabere moc času a super je, že se dá jíst i za studena, třeba jen s čerstvou zeleninou. Já jí někdy svačím i samotnou, protože už je se zeleninou.
Tohle je verze, kterou dělám nejčastěji, tedy verze s mrkví. Ta se ale dá úplně klidně nahradit jinou nastrouhanou zeleninou. Vyzkoušenou máme červenou řepu, celer a petržel.
Potřebujete:
- 1 kg mletého masa, já jsem použila půl vepřového a půl jehněčího
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 středně velké mrkve
- Sůl, pepř a trochu celého kmínu, asi tak 1 lžička
- 2 lžíce sádla nebo ghee
- 1 naběračka vývaru
Mleté maso dejte do mísy, osolte a opepřete.
Mrkev oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Cibuli nakrájejte na jemné proužky, stejně tak česnek. Ten je možné taky nastrouhat, já ale ho většinou krájím.
Vše přidejte do masa a pořádně (nejlépe rukama) promíchejte, aby se vám maso a zelenina spojila.
Rukama uplácejte do tvaru, v jakém sekanou chcete péct, já dělám klasický oválný bochník.
Na pečení sekané používám trochu hlubší pečící misku, nebo pekáček. Ten trochu vymažu sádlem, sekanou do něj položím, posypu kmínem a poliji zbytkem sádla. Celé pak zaliji vývarem, ve kterém se sekaná peče.
Dejte do předem vyhřáté trouby péct na 180 stupňů na 60-80 minut, záleží jak je sekaná vysoká. Chcete, aby byla pěkně propečená, ale ne vysušená.
Sekaná je výborná s mrkvovo-cuketovou kaší a s kysaným zelím.
Vypadá výýýborně 🙂 Zítra jdu koupit mleté maso ,tak vyzkouším !! Už se nemůžu dočkat 🙂
Nejlepsi sekana co jsem kdy mela. Velice jednoduchy a rychly recept. Diky.