Masové kuličky bez vajec a mouky
Masové kuličky jsem jedla na úvodní dietě hodně často. Po čase se mi ale trošku zprotivily, přeci jen byly trošku nevýrazné a někdy i moc suché. O to víc jsem byla překvapená, jak moc se tento recept povedl. A ještě k tomu bez vajec!
Ingredience:
- 450g hovězího mlétého masa
- 1 mrkev
- 3/4 cukety
- 2 větší stroužky česneku
- 1 lžička keltské soli (popř. růžové himalajské)
- hrst petržele a pažitky
- 2 středně velké cibule
- hovězí vývar
Mrkev a cuketu oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme propasírovaný česnek a čtvrtku cibule nakrájenou na jemné proužky. Zeleninu promícháme a přes plátno vymačkáme přebytečnou šťávu.
Vrátíme zeleninu do mísy a přidáme mleté hovězí a pokrájené bylinky. Posolíme, popř. i popřemíme. Já teď pepř nepoužívám, protože mi nedělá dobře, ale pokud vám nevadí, tak to můžete zkusit i s ním.
Ze směsi vytvarujeme kuličky a umístíme na plech na pečící papír. Pečeme na 200 stupňů půl hodiny.
Mezitím co se kuličky pečou, připravíme si cibulovou omáčku. Do malého kastrůlku dáme hovězí vývar (cca 2 hrnky) a do něj nadrobno nakrájený zbytek cibule (takže jednu a 3/4) 🙂 Vaříme odkryté dokud cibule nezměkne a vývar se trochu nevyvaří. Pak cibuli rozmixujeme ponorným mixérem.
Hotové kuličky podáváme s cibulovou omáčkou. Můžete použít květ pažitky na ozdobu.
A protože nám květ pažitky chutnal a líbilo se nám, jak po rozpadnutí v omáčce vypadal, rozhodli jsme se ho rovnou přidat i do omáčky jako takové. 🙂