Maková buchta
Už od dětství miluju mák. Úplně nejvíc jsem milovala nudle s mákem a pak taky šišky s mákem / recept na GAPS verzi najdete zde.
No a když jsme vloni připravovaly naší kuchařku Vaříme trochu jinak, tak jako jeden z prvních receptů co jsem upekla a vyfotila byla úžasná maková buchta se švestkami. A víte co? Ona nakonec v té kuchařce není. Prostě se v tom množství receptů zdála jako moc obyčejná 🙁 Což ale v žádném případě není, uvidíte.
Už dlouho se chystám ji znovu upéct a vyfotit, ale tady na Havaji se švestky jen tak nedají koupit. Až minulý týden jsem je konečně objevila. A tak jsem buchtu upekla a chutnala stejně báječně jako předtím. No a já si říkala jak jí vyfotím a ono nic, my jsme ji tak rychle snědli, že nakonec vidíte originální fotku. To kdybych tušila mohla jsem se o recept podělit už dávno. No ale zase si říkám, že lepší pozdě než nikdy.
Tak ať vám chutná tak jako nám 🙂
Potřebujete:
- 1 hrnek mouky z lískových ořechů
- ¼ hrníčku kokosové mouky
- ¼ hrníčku mletého, neslazeného máku
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ hrníčku +1 lžičku kokosového oleje, ghee nebo másla v tekuté podobě
- 2 lžíce medu (můžete vynechat)
- 3 celá vejce
- 2 bílky
- špetku soli
- 15 švestek
Formu o velikosti: Ovál 25 x 15 cm
Připravte si pečící misku, vyložte ji pečícím papírem a ten pomažte trochu tukem.
Rozpulte si švestky na půl a vypeckujte. Položte je na pečící papír, vnitřní stranou, tam kde byla pecka dolů. Skládejte je blízko sebe, aby bylo pokryto celé dno pečící misky.
V jedné misce smíchejte suché suroviny, tedy mouku z lískových ořechů, kokosovou mouku, mák, sůl a jedlou sodu. Ve druhé misce vyšlehejte 3 celá vejce, olej, med. Vmíchejte do suchých surovin, dokud nezvnikne hladké těsto.
Ručním mixérem vyšlehejte 2 bilky, potřebujete pevný sníh, ten opatrně vmíchejte do těsta, bez mixéru, jen vařečkou, až bude celé těsto opět hladké.
Těsto nalijte rovnoměrně na švestky v pečící misce, uhlaďte a dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů, na 45 minut.