Základní recept na špagetovou dýni
![](http://zivakultura.cz/wp-content/uploads/zakladni-recept-na-spagetovou-dyni-1180x650.jpg)
Znáte špagetovou dýni? Je to odrůda dýně, která se po upečení promění jednoduše na špagety, jak už jméno napovídá. Tato dýně je světlejší barvy než její jiné odrůdy. I když minule mě překvapila a byla úplně oranžová a naopak v jednom obchodě zase zelená. Tak i zde možná bude odrůd více. Špagetová dýně je velice bohatá na kyselinu listovou, mangan, draslík, železo, vápník, zinek, vitamíny skupiny A a B (především niacin, riboflavin a Thiamin) a vlákninu. Má velice nízký glykemický index a je výbornou náhražkou klasických nudlí. Připravit si ji, je velice jednoduché. Způsobů je hned několik. Takhle ji připravuji já.
Dýni rozpůlím a pomocí lžíce vydlabu semínka. Dýni osolím a pokapu olejem, můžete použít co máte, olivový, kokosový, ghee, nebo klidně máslo. Olej vmasírujte do dýně a dejte péct do trouby na plechu. Můžete dát péct dužinou dolů, nebo naopak nahoru, je to v podstatě jedno.
Nechte péct při teplotě 170°C asi 30-40 minut, dokud nebude dýně uvnitř měkká. Pak pomocí vidličky upečenou dužinu vyndejte a máte krásné, pravidelně vypadající nudle, které se dají použít jako nudle klasické.
Pro inspiraci třeba v tomto receptu (špagetová dýně s mletým masem)