Zeleninový nákyp

V našich kuchařkách máme recepty na dvě různé fritaty, jednu sladkou a jednu slanou. Nedávno jsem si říkala, že jí zase udělám, ale nakonec jsem se pustila do tohoto zeleninového nákypu.

Ten den byl zrovna svátek sv. Patrika a tak jsem se rozhodla při té příležitosti uvařit něco zeleného 🙂

Nestihla jsem, ale recept ten den napsat a tak se o něj podělím až teď, i tak je to skvělá  inspirace na rychlý oběd, večeři, snídani ale i jako svačina s sebou na cesty.

Chutná super teplý i studený.

Potřebujete:

  • 100 gramů kvalitní slaniny (můžete vynechat)
  • 1 lžíce sádla, ghee
  • 2 stroužky česneku
  • ½ malé cibule, nakrájené na plátky
  • 200 gramů brokolice, na malé kousky
  • 2 hrsti špenátu
  • 1 rajče
  • 100 gramů nastrouhaného parmazánu
  • 8 vajec

Připravte si pečící misku, tu vymažte troškou tuku nebo vyložte pečícím papírem. Nechte stranou.

Na pánev dejte sádlo nebo ghee, nechte mírně zahřát. Přidejte slaninu a osmahněte, přidejte česnek, nakrájený na drobno, cibuli a celé promíchejte. Po pár minutách přidejte brokolici, obalte ji v tuku a směsi cibule a česneku a nechte pár minut, za občasného míchání, prohřát, aby brokolice změkla. Nakonec přidejte špenát, promíchejte.

V misce si připravte vejce a vidličkou je vyšlehejte.

Zeleninovou směs z pánve dejte do připravené pečící misky, rovnoměrně rozprostřete po celé ploše, zalijte vyšlehaným vejcem. Připravené rajče nakrájejte na kolečka a ta položte na směs s vejcem. Nakonec posypte strouhaným parmazánem, pokud netolerujete mléčné výrobky, můžete klidně vynechat.

Dejte péct do trouby na 170°C na 35-40 minut.



*

*

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com