Zeleninový nákyp
V našich kuchařkách máme recepty na dvě různé fritaty, jednu sladkou a jednu slanou. Nedávno jsem si říkala, že jí zase udělám, ale nakonec jsem se pustila do tohoto zeleninového nákypu.
Ten den byl zrovna svátek sv. Patrika a tak jsem se rozhodla při té příležitosti uvařit něco zeleného 🙂
Nestihla jsem, ale recept ten den napsat a tak se o něj podělím až teď, i tak je to skvělá inspirace na rychlý oběd, večeři, snídani ale i jako svačina s sebou na cesty.
Chutná super teplý i studený.
Potřebujete:
- 100 gramů kvalitní slaniny (můžete vynechat)
- 1 lžíce sádla, ghee
- 2 stroužky česneku
- ½ malé cibule, nakrájené na plátky
- 200 gramů brokolice, na malé kousky
- 2 hrsti špenátu
- 1 rajče
- 100 gramů nastrouhaného parmazánu
- 8 vajec
Připravte si pečící misku, tu vymažte troškou tuku nebo vyložte pečícím papírem. Nechte stranou.
Na pánev dejte sádlo nebo ghee, nechte mírně zahřát. Přidejte slaninu a osmahněte, přidejte česnek, nakrájený na drobno, cibuli a celé promíchejte. Po pár minutách přidejte brokolici, obalte ji v tuku a směsi cibule a česneku a nechte pár minut, za občasného míchání, prohřát, aby brokolice změkla. Nakonec přidejte špenát, promíchejte.
V misce si připravte vejce a vidličkou je vyšlehejte.
Zeleninovou směs z pánve dejte do připravené pečící misky, rovnoměrně rozprostřete po celé ploše, zalijte vyšlehaným vejcem. Připravené rajče nakrájejte na kolečka a ta položte na směs s vejcem. Nakonec posypte strouhaným parmazánem, pokud netolerujete mléčné výrobky, můžete klidně vynechat.
Dejte péct do trouby na 170°C na 35-40 minut.
*
*