GAPS semínkový chléb
Nedávno jsem narazila na sešit receptů, kde bylo asi 25 receptů na chleba. Byl ke stažení zdarma a tak jsme si ho se Žanetou obě stáhly. Jako inspirace je to vždy super a těšila jsem se na fotky. No fotky se nekonaly a recepty ne všechny odpovídaly GAPS, ale jeden jsem se i tak rozhodla vyzkoušet a podělit se o něj s vámi, v případě, že se povede. Nebyla bych to já, abych si ho i tak lehce neupravila. 🙂
Neměla jsem doma sezamové semínko a tak jsem místo něj použila konopné. A v receptů byla jako jedna surovina med, ten jsem vynechala a jsem ráda, protože není vůbec potřeba. A tím že chléb není sladký, se výborně hodí jako příloha k vajíčkům, nebo jako obložený chléb.
Z kokosové mouky už jsem pekla několik chlebů a musím říct, že jsem byla tímto receptem opravdu mile překvapena. Takže tentokrát nemohu za tuto dobrotu přijmout žádnou chválu, i tak si zaslouží, aby se u nás na blogu objevil.
Zdroj inspirace: Andre Parker, Heal Your Gut Bread Cookbook
Potřebujete:
- ¼ hrnku kokosové mouky
- 4 lžíce mandlové mouky
- ½ hrnku kokosového oleje, rozpuštěného
- 6 vajec
- 1 lžičku jablečného octa
- špetku soli
- 1 lžičku jedlé sody
- 2 lžíce lněného semínka
- 1 lžíci chia semínek
- 5 lžic sezamových nebo konopných semínek
Připravte si formu na chleba o velikosti 10×20 cm a vymažte ji trochu tukem.
Zapněte troubu na 170°C.
V jedné misce smíchejte suché suroviny, nejprve přesejte kokosovou mouku přes sítko, pak přidejte mandlovou mouku, sůl, jedlou sodu, lněné, chia a sezamové nebo konopné semínka.
Ve druhé menší misce vyšlehejte vejce, kokosový olej a jablečný ocet.
Nyní dejte vyšlehané vejce do připravené misky se suchými surovinami a řádně promíchejte. Těsto bude nejprve vypadat dost mokré, ale jak ho budete míchat, kokosová mouka nasákne vlhkost a těsto bude tak jak má být.
Nakonec těsto přendejte do připravené formy, nahoře uhlaďte a dejte péct na 40 minut.
Nechte vychladnout než budete krájet.
Nezapomeňte, že všechny chleby tohoto typu obsahují obrovské množství vlákniny, pokud tedy trpíte na průjmy raději je nekonzumujte. Chleby jsou na GAPS jen občasné jídlo. Není je dobré konzumovat děnně a ve velkém množství.
Dobrý den,
mohla bych se zeptat, čím nahradit chia semínka, respektive lze je vynechat? Vím, že nasají část tekutiny, ale ráda bych, aby chleba jedla i roční dcera a pro tu jsou chia nevhodná.
Děkuji za odpověď 🙂
Katko, ta semínka se dají vynechat celkem jednoduše, klidně chia vynechte a dejte co máte. Mělo by to fungovat v pohodě. Vím, že to jedna kamarádka pekla jen s lněným semínkem. A taky to fungovalo:-))
A jaký má prosím pěkně důvod přidání octu? Chuť? Děkuji
Miroslave u tohoto stylu pečení se jablečný ocet používá, aby byl chléb nadýchaný. Kokosová mouka je dost těžká a bez použití komerčního práčku do pečiva je prostě tězké docílit toho aby chléb při pečení hezky vyběhl. Proto kombinace jablečného octa a jedlé sody.
Někdy stačí jen soda, ale pro lepší efekt je potřeba tato kombinace.