Čokoládová vajíčka

Tento recept se chystám psát už několik let, vždy si říkám, že ho napíši na Velikonoce a nikdy se mi to ještě nepovedlo. No i letos je to na poslední chvíli, ale já dělám vždy vše na poslední chvíli.

Vajíčka jsou velice rychlá, jednoduchá na výrobu. I když musím upozornit, že to není úplně čistá činnost, budete mít krásně upatlané ruce, ale vážně to stojí za to. Speciálně pokud chcete i na velikonoce mlsat zdravě.

Pokud jste na GAPS a netolerujete ještě čokoládu, nezoufejte, vajíčka chutnají výborně i bez čokoládové vrstvy. Tu můžete nahradit třeba tak, že vajíčka obalíte v kokosu, nebo namletých ořeších.

Pokud máte raději sladké, můžete vnitřek vajíčka dosladit trochou medu. Originální recept má med pouze v čokoládě, vnitřek je sladký sám o sobě dost, díky kokosovému máslu.

Potřebujete:

  • ½ hrnku kokosového másla
  • ½ hrnku kešú másla
  • ½ lžičky kurkumy v prášku
  • 8 lžic GAPS čokolády

Připravte si jednu středně velkou misku a jednu malou misku, ideálně skleněnou.

Do větší misky dejte kokosové a kešú máslo a pořádně promíchejte, je nutné mít másla v pokojové teplotě, aby se dali dobře promíchat.

Až budou másla promíchaná, odeberte 4 lžíce do menší misky, přidejte kurkumu a promíchejte.

Nyní dejte obě misky do lednice, na přibližně 10 minut. Aby másla ztuhla a dalo se s nimi pracovat. Tento krok je velice důležitý, musíte vychytat ten správný okamžik a čas, aby másla nebyla ani moc tuhá ani moc měkká :-)) Záleží jak tekutá jsou másla na začátku, ale přibližně 10 minut v lednici by mělo stačit, ale musíte vyzkoušet. Zde nastává ten okamžik, kdy jsem psala, že budete mít upatlané ruce 🙂

Připravte si talířek. Z lednice vyndejte menší misku se žlutou hmotou a lžičkou vyndejte přibližně jednu osminu a rukou z ní vytvarujte kuličku. Položte na talířek. Až budete mít 8 kuliček, dejte je na chvíli do lednice nebo klidně do mrazáku.

Až budou dost tvrdé, vyndejte z mrazáku, z lednice vyndejte druhou misku a pokud je směs akorát měkká, (pokud je směs moc tvrdá, nechte chvíli stát na lince aby změkla)  rozdělte znovu přibližně na 8 částí, z každé udělejte rukou placičku a na ní položte žlutou kuličku, tu zabalte to světlé hmoty a vytvořte větší kuličku. Vraťte na talířek.

Až budete mít hotových všech 8 kuliček, dejte je na chvíli zpět do mrazáku.

Mezitím si připravte čokoládu, potřebujete ji v tekuté podobě. A nakonec kuličky obalte v čokoláde, a dejte tentokrát už jen do lednice, kde vajíčka skladujte.

I když se to možná zdá dost komplikované, zabere to dohromady pár minut a je to skvělá dobrota nejen na Velikonoce.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com