Bristolská stupnice stolice

Na Facebooku nyní připravujeme soukromou skupinu pro naše klienty na úvodní dietě GAPS, nebo pro lidi, kteří si zakoupí e-book o úvodní dietě (tak a je to venku, připravujeme průvodce úvodní dietou GAPS, tak se máte opět na co těšit!). Dnes jsem do skupiny přidala tuto stupnici stolice a říkala jsem si, že by se určitě líbila i vám. 🙂 Jednu podobnou už tady máme, ale tato je hezčí a podrobněji vysvětlená… 😀

Bristolská stupnice stolice

byla vyvinuta na Bristolské univerzitě ve Velké Británii týmem gastroenterologů. Je  navržena tak, aby názorně vysvětlila podobu stolice ve vodě v záchodové míse. Zohledňují se fyzické vlastnosti stolice a časové rozmezí, ve kterém byla stolice přítomna v tlustém střevě. Tyto poznatky jsou užitečné pro všechny, kteří chtějí zjistit stav tlustého střeva. Upozorňuji, že tato stupnice není diagnostický nástroj. I tak se ale jedná o dobrý ukazatel, který nám může napovědět jaké kroky je potřeba učinit.

Typ 1 ▪ Stolice je v podobě oddělených tvrdých hrudek. Tento typ stolice zůstal v tlustém střevě nejdelší dobu. Bohužel je tento typ nejčastějším typem stolice a je jasným projevem zácpy.

Typ 2 ▪ Stolice je ve tvaru hrudkovité klobásy. Naznačuje toxickou zácpu a potřebu střevní očisty ve formě klystýru.

Typ 3 ▪ Stolice je podobná klobáse s prasklinkami na povrchu. Ideální tvar stolice.

Typ 4 ▪ Stolice je hladká, měkká ve tvaru klobásy nebo hada. Ideální tvar stolice.

Typ 5 ▪ Stolice je tvořena z měkkých kuliček, s jasně ohraničenými okraji. Tato stolice je projevem jemného průjmu, kdy stolice prošla rychle trávicím systémem. Naznačuje možné riziko onemocnění střev a toxicitu.

Typ 6 ▪ Stolice obsahuje nadýchané kašovité kousky s nepravidelnými okraji. Je projevem průjmu a naznačuje toxicitu.

Typ 7 ▪ Stolice je tekutá, bez pevných částic. Tento druh stolice prošel velice rychle tlustým střevem. Svědčí o silném průjmu v důsledku virové nebo bakteriální infekce.

Poznámky

Pokud vaše stolice silně zapáchá, může to znamenat příliš velký přísun živočišných bílkovin. Pokud je ve vaší stolici přítomen hlen, může to znamenat příliš velký přísun nezdravých potravin, nebo potravin, na které máte alergii/intoleranci.

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz