Čokoládový chia pudink s mátou

Chia semínko je jedním z mnoha tkz. superfoods, které se v poslední době objevují na trhu. Původem z Mexika, chia jsou známa vysokým obsahem vlákniny, omega 3 mastných kyselin, bílkovin a vitamínů a minerálů (vápník, draslík, měd, fosfor a zinek)

Jsou tedy velice zdravým přídavkem do vaší diety, v GAPS jsou používaná hlavně při problémech se zácpou, díky vysokému obsahu vlákniny a ze stejného důvodu nejsou doporučována při problémech opačných, tedy průjmu.

Je vhodné je tedy do diety zařadit až po odeznění akutních problémů.

Jako u všeho zdravého, i zde je základem nic nepřehánět.

Tento recept je výborný jako svačina, když připravíte do uzavíratelné skleničky, tak i svačina na cesty. Vydatná snídaně, nebo prostě když máte na něco dobrého chuť. Hlavně díky své čokoládové chuti 🙂

Potřebujete:

  • 400 ml plnotučného kokosového mléka, neslazeného
  • 1 zralé avokádo
  • 1 lžička medu (pro ty mlsnější 1 lžíce)
  • 2 lžíce nepraženého, neslazeného kakaa
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 3-5 čerstvých listů máty
  • ½ hrnku chia semínek

Příprava je velice jednoduchá, do mixéru dejte kokosové mléko a avokádo, rozmixujte. Přidejte med, vanilkový extrakt, čerstvou mátu a rozmixujte znovu. Jako poslední surovinu do mixéru přidejte kakao, promíchejte. Směs přendejte do misky a nasypte do ní chia semínka, ta už pak jen lehce lžící promíchejte s pudinkem. Dejte do lednice nebo naporcujte nejdříve do malých skleniček. Nechte několik hodin vychladnout. Servírujte s kešú krémem. Případně čerstvým ovocem.

Jana
Written by Jana

Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka