Teplý salát z červené řepy

Máte rádi červenou řepu? U nás doma je velice oblíbená a obě děti ji milují již od malička. Děláme ji na několik způsobů, domácí chipsy, dávám ji do polévky, jen tak pečenou se zeleninou. Nebo pmatujete si na brownies z červené řepy?

Ráda ji používám, protože když má člověk chuť na sladké, tak řepa tu chuť dokáže krásně uspokojit. Tento salát vznikl jako většina mých receptů prostě tak, že jsem šla něco dělat a neměla to co potřebovala a tak jsem použila něco jiného.

Pokud vás tedy honí mlsná, zkuste si tento salát dát, nebudete litovat. Už jen ta vůně vás naláká.

Potřebujete:

  • 1 větší červenou řepu, nebo 2 malé
  • 2 zelená jablka
  • 1 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • Sůl
  • 1 lžíci kokosových aminos (můžete vynechat)
  • 2-4 lžíce olivového oleje
  • ¼ hrnku kokosových kousků nebo nakrájených vlašských ořechů

Připravte si pekáček nebo skleněnou pečící misku a dno pokapejte olejem. Řepu oloupejte, nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do misky. Jablko zbavte jadřince a oloupejte, nakrájejte také na stejně velké kostky a přidejte do misky k řepě.

Osolte, posypte skořicí a přidejte čerstvý zázvor, aminos pokud používáte  a nakonec polijte olejem a celé pěkně promíchejte, až bude každý kousek řepy i jablka obalen ve směsi koření a oleje. Posypte ořechy nebo kokosem a naposledy lehce promíchejte.

Dejte péct do trouby na 170 °C na 50-60 minut.

Servírujte teplé nebo studené.

Jana
Written by Jana

Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka