Chlebová placka se špenátem
Před pár lety jsem se na blogu pustila do hledání perfektního GAPS chleba. A vyzkoušela jsem spoustu receptů na různé druhy chleba. A závěr byl, že žádný chleba bez mouky, nikdy nebude takový jako když si třeba upečete chléb kváskový. I tak často dostáváme dotazy a je to jedno z jídel, které se nejhůř nahrazuje. Naše rada většinou zní, že je lepší na pečivo zapomenout :-))
Ale občas to stejně zkusím, rozhodnu se prostě zase nějaký ten chléb upéct. A i když je třeba dobrý, víc než jednou ho stejně neupeču, už jsem prostě zvyklá chleba nejíst. Někdy je ale fajn mít něco do čeho se může člověk zakousnout třeba k zelenině, pomazánkám nebo prostě na to dát kvalitní sýr.
A tak vznikl tento recept, je to kombinace krekrů a chleba, a dá se ho krásně použít i na obložený chlebík nebo sandwich.
Ale co je na tom skvělé, že to není jen chleba, ale je plný dobrot, takže když na to přijde můžete si ho dát samotný a i tak budete mít plnohodnotnou svačinu.
Potřebujete:
- 2 hrnky nastrouhaného květáku
- 4 celá vejce
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 lžíčku kurkumy
- Sůl a pepř
- 1 hrst špenátu nakrájeného na drobno
- Lžičku tuku na pomazání pečícího papíru
Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem, pokapejte olejem a ten rozmažte po celé ploše papíru.
Nastrouhaný květák dejte do misky, osolte, opepřete a přidejte kurkumu a promíchejte.
Přidejte vejce a znovu pořádně promíchejte, vmíchejte nasekaný špenát, promíchejte a nakonec přidejte mandlovou mouku a vyznikne vám celkem tekuté těsto.
To nalijte na připravený plech a rozetřete rovnoměrně aby bylo těsto všude stejně vysoké. Chcete ho mít asi 0,5-1 cm vysoké.
Dejte do trouby péct na 170°C na 30 minut. Nechte pořádně vychladnout než budete krájet. Skladujte v lednici.
Vynikající recept, moc za něj děkuji!