Chlebová placka se špenátem

Před pár lety jsem se na blogu pustila do hledání perfektního GAPS chleba. A vyzkoušela jsem spoustu receptů na různé druhy chleba. A závěr byl, že žádný chleba bez mouky, nikdy nebude takový jako když si třeba upečete chléb kváskový. I tak často dostáváme dotazy a je to jedno z jídel, které se nejhůř nahrazuje. Naše rada většinou zní, že je lepší na pečivo zapomenout :-))

Ale občas to stejně zkusím, rozhodnu se prostě zase nějaký ten chléb upéct. A i když je třeba dobrý, víc než jednou ho stejně neupeču, už jsem prostě zvyklá chleba nejíst. Někdy je ale fajn mít něco do čeho se může člověk zakousnout třeba k zelenině, pomazánkám nebo prostě na to dát kvalitní sýr.

A tak vznikl tento recept, je to kombinace krekrů a chleba, a dá se ho krásně použít i na obložený chlebík nebo sandwich.

Ale co je na tom skvělé, že to není jen chleba, ale je plný dobrot, takže když na to přijde můžete si ho dát samotný a i tak budete mít plnohodnotnou svačinu.

Potřebujete:

  • 2 hrnky nastrouhaného květáku
  • 4 celá vejce
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1 lžíčku kurkumy
  • Sůl a pepř
  • 1 hrst špenátu nakrájeného na drobno
  • Lžičku tuku na pomazání pečícího papíru

Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem, pokapejte olejem a ten rozmažte po celé ploše papíru.

Nastrouhaný květák dejte do misky, osolte, opepřete a přidejte kurkumu a promíchejte.

Přidejte vejce a znovu pořádně promíchejte, vmíchejte nasekaný špenát, promíchejte a nakonec přidejte mandlovou mouku a vyznikne vám celkem tekuté těsto.

To nalijte na připravený plech a rozetřete rovnoměrně aby bylo těsto všude stejně vysoké. Chcete ho mít asi 0,5-1 cm vysoké.

Dejte do trouby péct na 170°C na 30 minut. Nechte pořádně vychladnout než budete krájet. Skladujte v lednici.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com