Teplý zeleninový salát s avokádovou zálivkou

Když jsem před lety začínala s GAPS dietou, musela jsem se salátů vzdát na pěkně dlouho. Trvalo mi skoro 2 roky než jsem začala syrové saláty znovu tolerovat. Teď už si salát čas od času s chutí dám, ale tím jak jsem si odvykla je jíst často mě to prostě nenapadne si salát udělat. Raději mám zeleninu teplou, pečenou.

A tak jsem začala dělat saláty z pečené zeleniny a kombinovat je s listovou zeleninou. Ty mi přijdou vhodnější nejen na trávení, ale také do chladnějších dnů, jako jsou momentálně tady.

Tiše závidím tu zasněženou krajinu, kterou vidím pouze na fotkách. I když tady na Maui je momentálně taky období zimy, je po většinu času krásně slunečno a kolem 23 stupňů, dnes je kolem 18 stupňů a fouká studený vítr. Takže teplá zelenina k obědu byla ideální.

Co budete potřebovat:

  • 400 gramů máslové dýně
  • 16 kusů růžičkové kapusty
  • 1 velkou červenou papriku
  • 1 menší cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř a sušenou bazalku

Na zálivku potřebujete:

  • 1 zralé avokádo
  • Šťávu z jedné limetky
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a pepř na ochucení

Nejprve si připravte zeleninu na pečení. Budete potřebovat plech, ten pokapte trochou olele nebo vyložte pečícím papírem.

Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na stejně velké kostky. Dejte do větší misy.

Růžičkovou kapustu umyjte, ostraňte vnější listy a nakrájejte na čtvrtiny. Přidejte do mísy k dýni.

Papriku umyjte, odstraňte jadřinec a nakrájejte na stejně velké kostky, přidejte do mísy.

Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na větší kostky a přidejte do mísy.

Připravenou zeleninu osolte, opepřete, posypte sušenou bazalkou dle chuti a nakonec zalijte olivovým olejem. Vše pořádně promíchejte, aby se zelenina obalila v oleji. Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na připravený plech a dejte péct do trouby na 170 °C na 35-40 minut

Mezitím si připravte zálivku. Do mixéru dejte oloupané, vypeckované avokádo, osolte, opepřete, přidejte česnek, zalijte šťávou z limetky a  nakonec přidejte olivový olej.

Rozmixujte do hladka. Nelekněte se, zálivka je celkem hustá.

Až bude zelenina pečená, servírujte ji na čerstvém listovém salátu, špenátu nebo květákové rýži. Recept najdete zde.

Tato zelenina je také vhodná jako příloha k masu. Maso můžete také přimíchat do již hotového salátu. Výborně chutná i s trochou slaniny, nebo nastrouhaným sýrem.

 

 

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com