Vaječný koňak

Vánoční svátky jsou již za dveřmi a moje letošní pečení a přípravy mi překazila nemoc syna a manžela. Oba měli chřipku a až teprve dnes se jim konečně udělalo lépe. Snažím se tedy dohnat co se dá a na poslední chvíli upéct ještě nějaké dobroty. Dnes jsem se pustila místo pečení do výroby vaječného koňaku. Už jsem ho před lety dělala a od té doby každý rok před Vánocemi ho plánuji udělat zas a o recept se podělit. No a vypadá to, že se mi to konečně podařilo.

Jako vše co je GAPS, se i tento vaječný koňak liší od toho pravého, ale musím říct, že chutná výborně. Ale já už mám ty chutě jiné. Manžel podotkl, že chuť kokosu je dost silná, taky aby ne, ale i tak mu chutnal. Způsobů jak vyrobit vaječný koňak je několik, já jsem použila mléko kokosové, jde ale použít i mléko mandlové nebo kešú.

Jen upozorňuji, že jsem na tento recept nepoužila mléko domácí, ale kupované v plechu. Důvod byl jediný, mléko z plechovky je oproti tomu domácímu mnohem tučnější a koňak tak bude víc hustý. Pokud budete mléko kupovat, je důležité koupit kvalitní, bez přidaného cukru, konzervantů atd. Můžete použít např. mléko značky Alnatura z DM drogerie.

Pokud jste na GAPS, je ideální udělat koňak nealkoholický, to samé i v případě, že chcete koňak podávat dětem. Ale pokud si chcete dopřát trochu alkoholu, můžete ho přidat..

Potřebujete:

  • 3 hrnky kokosového mléka
  • 4 vaječné žloutky
  • 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2-3 lžíce medu
  • ¼ hrnku vodky – můžete vynechat

Kokosové mléko dejte do menšího kastrůlku a začněte ho za mírné teploty zahřívat. Občas promíchejte. Je nutné mléko prohřívat pomalu, aby se nepřipálilo.

Mezitím si vyšlehejte žloutky, až bude kokosové mléko teplé, opatrně je přidejte a nechte vše ještě na plotně prohřát. Teď už je nutné míchat téměř stále. Mléko se žloutkem vám začne pomalu houstnout, důležité je nenechat směs v žádném případě přivést k varu. Mějte trpělivost, než směs zhoustne může trvat i 15 až 20 minut.

Nakonec přidejte med, skořici  a vanilkový extrakt, celé promíchejte a pokud jste spokojeni s hustotou, můžete koňak nalít do láhve. Pokud používáte alkohol, tak ho přimíchejte až nakonec. Hotový koňak nechte v lednici minimálně 2-3 hodiny vychladnout, ideálně přes noc, aby se chutě krásně propojili. V lednici vám ještě více zhoustne.

Vaječný koňak servírujte studený. Můžete ho podávat s vyšlehanou smetanou, pokud tolerujete mléčné výrobky, posypaný čerstvým muškátovým oříškem, nebo skořicí. Případně s vyšlehanou kokosovou smetanou.

Jana
Written by Jana

Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka