Banánové muffiny s lesním ovocem

Jako každý rok je na jaře u nás doma čas narozenin. Začíná manžel na konci března a během pár týdnů pak slaví obě děti. Dnes měla narozeniny naše dcera, letos už osmé.

No a tak tradičně nastalo pečení.

Dopoledne měla oslavu ve třídě se spolužáky, a tak jsem pekla tyto muffiny. Tady v Singapuru je ve školách zakázána konzumace ořechů z důvodu velkého počtu dětí, které jsou na ně alergické. Musím tedy každý rok vymýšlet recept bez ořechů. Tento recept je velice jednoduchý, nepoužívá se v něm žádný cukr a je slazený pouze banány. Musím přiznat, že jsem se trochu obávala, že tyto muffiny nebudou pro děti dost sladké a nebudou jim chutnat. Překvapivě všem chutnaly a nikdo si na to, že nejsou dost sladké, nestěžoval.

Toto těsto jsem v minulosti pekla i jako čokoládové; jak na to je uvedeno pod receptem.

No a odpoledne jsem ještě pekla čokoládový dort, na ten se ale můžete těšit až v naší připravované kuchařce.

Porce 8-12 muffinů

Potřebujete:

  • 3 středně velké banány
  • 6 vajec
  • 1 lžíci medu
  • špetku soli
  • ⅓ hrníčku kokosového oleje v tekuté podobě a trochu navíc na vymazání formiček
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ hrníčku kokosové mouky
  • hrníček lesního ovoce dle chuti – v tomto receptu jsou použité maliny a borůvky

V misce smíchejte oloupané banány, vejce a kokosový olej. Ručním mixérem rozemelte do hladké kaše. Přidejte med, sůl a jedlou sodu. Znovu promíchejte.

Nakonec přidejte kokosovou mouku a promíchejte do hladkého těsta.

Vzniklé těsto nalijte do předem připravených formiček na muffiny. Já jsem použila papírové a lehce jsem je vytřela kokosovým olejem. Podle velikosti formiček z těsta uděláte 8-12 muffinů.

Formičky plňte jen asi centimetr pod okraj, muffiny trochu vyběhnou.

Nakonec přidejte do každé formičky borůvky, maliny nebo jiné lesní ovoce.

Dejte péct na 25 minut do trouby předem vyhřáté na 170 stupňů.

Nechte vychladnout, než budete servírovat.

Toto těsto funguje dobře, i pokud chcete udělat muffiny čokoládové – v tom případě do těsta nakonec přidejte 1-2 lžíce neslazeného kvalitního kakaa.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com