Pravda o červeném mase
Posledních pár dní jsou zahraniční i české sdělovací prostředky plné článků o tom, jak konzumace červeného masa způsobuje rakovinu. V tomto článku nechci psát o tom, jak je důležitá kvalita masa. O tom už napsala Margit Slimáková ve svém blogu na Aktualne.cz Rakovina z masa? Ne tak rychle! a určitě vám doporučuji si ho přečíst. Zde vám nastíním v čem přesně tkví problematika červeného masa a jestli je opravdu nutné se ho vzdát.
Jaká je souvislost mezi červeným masem a rakovinou?
V prvé řadě je to hem (nebo-li červená šťáva, kterou si po tepelné úpravě masa často pleteme s krví). Hem působí problémy v našem trávicím systému, kde buňky, které pokrývají naše trávicí ústrojí metabolizují hem na toxické složky. Ty pak poškozující trávicí trakt, zhoršují množení buněk a zvyšují toxicitu výkalů. Nicméně pokud budeme jíst s masem zároveň i zeleninu, tedy chlorofyl, který je v zelenině obsažen, zablokuje nám trávení hemu a ten pak bude rozložen na neškodné složky. V jedné holandské studii (1) se na laboratorních myších ukázalo, že pokud byla strava bohatá na hem doplněna chlorofylem ve formě špenátu, byl zcela potlačen jeho prorakovinotvorný efekt.
Dr. Sarah Ballantyne, PhD
Dalším problémem konzumace červeného masa je L-karnitin a TMAO (trimethylamin N-oxid)
Studie ukazují, že lidé, kteří onemocněli rakovinou měli v krvi vysoké hodnoty TMAO. TMAO vzniká po konzumaci L-karnitinu, který se v trávícím ústrojí zmetabolizuje na TMA (trymethylamin). TMA následně vstoupí do krevního řečiště a pak je v játrech zoxidována na TMAO.
V clevelandské studii (2) byla prokázána spojitost mezi TMAO a určitými střevními bakteriemi. Lidé s vysokými hodnotami TMAO měli ve vzorcích velké množství bakterie Enterotype 2 (Prevotella). Tato bakterie se hojně vyskytuje právě u lidí, kteří mají stravu bohatou na sacharidy. Z toho vyplývá, že zásadní není to, jestli jíme nebo nejíme červené maso, důležité jsou naše celkové stravovací návyky. Dieta bohatá na obiloviny a cukry je živnou půdou pro bakterie, které jsou důležitým prostředníkem mezi L-karnitinem a TMAO (organickou sloučeninou spojenou s výskytem rakoviny).
Dalším problémem jsou Neu5GC, molekuly monosacharidu, kterou produkovali opice než se z nich stali lidé. Lidské tělo nyní namísto toho produkuje podobnou molekulu Neu5AC. Většina savců ale ještě stále produkuje původní Neu5GC, kterou přijímáme do našeho organismu s konzumací jejich masa. A jelikož je tato Neu5GC pro nás cizí částice, naše tělo může spustit imunitní reakci, která může vést k zánětu a vytvoření protilátek. Ne každému člověku se takováto reakce spustí, zpravidla se jedná o lidi s různými autoimunitními onemocněními a v tom případě je pak důležitá výživa, dostatek spánku, pohybu a stres management – faktory, které byly shodou okolností spojeny s vyšším rizikem výskytu rakoviny.
Pravdou je, že je velice slabá spojitost mezi molekulami Neu5GC a rakovinou a samotné studie, které s tímto výrokem přišly tvrdí, že tato souvislost musí být více prozkoumána. Jsou národy jako např. Masajové z východní Afriky, které mají potravu tradičně založenou na červeném mase, krvi a syrovém mléce. Jejich dieta má extrémní množství Neu5GC a přesto se u nich nevyskytuje ani rakovina ani onemocnění srdce. Jak je to možné? Jejich strava není založena na průmyslových potravinách, cukru, obilovinách a rostlinných tucích.
V jednom rozhovoru zmínil Chris Kresser studii, která podle něj byla nejblíže k problematice červeného masa.
Chris Kresser
Z toho všeho vyplývá jediné. Pokud budeme dbát na vyvážený jídelníček, budeme konzumovat dostatek zeleniny (obzvláště té zelené), budeme eliminovat sacharidy a dbát na řádný spánek, dostatek pohybu a relaxaci, budeme si moci s čistým svědomím dopřát pořádný steak. A pokud bude od krav pasených na trávě, tím lépe.
A jestli si říkáte jestli by stejně nebylo lepší pro jistotu maso vůbec nejíst, popř. jíst pouze maso bílé, pak byste měli vědět, že maso je důležitým zdrojem vitamínů B a D, železa a jiných minerálů. Navíc červené maso na rozdíl od masa bílého má vyšší hodnoty vitamínu B12, železa a zinku a má stejný poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin. To jej staví na žebříčku hodnot daleko před bílé maso, a to i když ho nemáte z bio chovu.
Použité zdroje:
BALDER, Helena F. Heme and Chlorophyll Intake and Risk of Colorectal Cancer in the Netherlands Cohort Study [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://cebp.aacrjournals.org/content/15/4/717.long
BALLANTYNE, Sarah. The Link Between Meat and Cancer [online]. 2015-08-22 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://www.thepaleomom.com/2015/08/the-link-between-meat-and-cancer.html
KANG, Dae-Wook. Reduced Incidence of Prevotella and Other Fermenters in Intestinal Microflora of Autistic Children [online]. 2013-06-03 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700858/
KOETH, Robert A. Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis [online]. 2013-04-07 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650111/
KRESSER, Chris. RHR: Heart Attacks and Red Meat—Correlation or Causation? [online]. 2014-12-18 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://chriskresser.com/heart-attacks-and-red-meat-correlation-or-causation/
KRESSER, Chris. Red Meat and TMAO: Cause for Concern, or Another Red Herring? [online]. 2013-04-10 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://chriskresser.com/red-meat-and-tmao-its-the-gut-not-the-meat/
KRESSER, Chris. Red Meat: It Does a Body Good! [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://chriskresser.com/red-meat-it-does-a-body-good/
LEACH, Jeff. From Meat to Microbes to Main street: is it time to trade in your George Foreman Grill? [online]. 2013-04-15 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://humanfoodproject.com/from-meat-to-microbes-to-main-street-is-it-time-to-trade-in-your-george-foreman-grill/
VARKI, A. Loss of N-glycolylneuraminic acid in humans: Mechanisms, consequences, and implications for hominid evolution. [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11786991
VOGEL, Johan De. Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://carcin.oxfordjournals.org/content/26/2/387.full
WU, Gary D. Linking Long-Term Dietary Patterns with Gut Microbial Enterotypes [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3368382/