Rychlý mrkvový salát

Když jsem před skoro 5 lety začala na GAPS, musela jsem se vzdát všech salátů. Upřímně řečeno, nebylo to tak těžké, protože jsem je už delší dobu nebyla schopna tolerovat. Pro většinu GAPS lidí, je syrová zelenina velice těžce stravitelná, zatěžuje zbytečně trávicí trakt a způsobuje tak bolesti břicha a jiné problémy. Proto se v úvodní dietě objevuje syrová zelenina až v 5 fázi.

Já osobně jsem syrovou zeleninu netolerovala mnohem déle a tak jsem salát nejedla téměř 18 měsíců. V té době byl u nás na návštěvě kamarádčin táta, velký milovník salátů. I když neochotně, pustila jsem ho do své kuchyně a nechala tvořit.

Saláty dělal výborné a tenhle mi tak nějak utkvěl v paměti. Po letech jsem ho upravila dle své chuti, ale základ je stejný.

Od té doby patří mrkvový salát do mého téměř denního jídelníčku, miluje ho i moje dcera a manžel si z nás dělá neustále legraci, že se ho nemůžeme nabažit…

Potřebujete:

  • 2 větší mrkve
  • 1 střední salátovou okurku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa

Mrkev a okurku nahrubo nastrouhejte a smíchejte, aby byl salát dostatečně promíchaný.

Česnek nastrouhejte na jemno a vmíchejte do salátu. Pokud nemáte česnek rádi, úplně klidně ho vynechte.

Osolte a opepřete de chuti.

Připravte si zálivku z olivového oleje a jablečného octa. Vidličkou ji lehce vyšlehejte, aby se ocet s olejem spojil.

Salát přelijte zálivkou a znovu promíchejte.

Pokud chcete udělat salátu větší nebo menší množství, držte se poměru 2:1 (mrkev/okurka).

Moje dcera si ráda do salátu přidává domácí jogurt, nebo kysanou smetanu. Tu si vmíchá do již hotového salátu.

dressing

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com