Losos s květákovou kaší a koprovou omáčkou

Tento týden jsme se opět stěhovali. Tentokrát v rámci jednoho města a trošku nedobrovolně. Majitelka bytu, který jsme si pronajímali, nám po půl roce nechtěla prodloužit smlouvu. Myslíme si, že nemá ráda děti, ale kdo ví. I když jsem nebyla nadšená z toho, že se opět musíme stěhovat, jsem ráda, že jsme se té divné ženské zbavili… Pronajali jsme si barák s malou zahrádkou, což je moc příjemná změna a ačkoliv je to starší barák, kde nám během sprchování vypadávají jističe s ohřívačem vody, cítíme se tu dobře. A co víc, majitel baráku je moc milý pán, který nám vychází ve všem vstříc. Včera nám dokonce přinesl sám od sebe deky, že začíná být chladno. Jen se bojím aby to neznamenalo, že nám tady v zimě moc nebude fungovat topení…

A teď k dnešnímu receptu. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel, které máme na Živé kultuře je GAPS Shepherd’s Pie. Pokaždé když ho jím, tak mám pocit, že mi tohle jídlo hrozně prospívá. A protože Mie i Jakubovi taky moc chutná, můj pozitivní postoj k němu to ještě utvrzuje. Velkou součástí GAPS Shepherd’s Pie je květáková kaše, kterou dokonale doplňuje mleté maso s hráškem a mrkví. V tomto receptu květákovou kaši s lososem krásně propojuje koprová omáčka. Je to moc příjemná kombinace a já mám takový pocit, že to je adept na mého dalšího favorita 🙂

Potřebujete:

Na omáčku:

  • větší hrst čerstvého kopru
  • hrnek vývaru
  • 1 menší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 lžíci želatiny (můžete vynechat)

Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Dejte ji do mixéru, přidejte stroužek česneku, vývar, kopr a vše pořádně rozmixujte.

Rozmixovanou směs dejte do malého hrnce a vařte ji tak dlouho aby se její množství zredukovalo přibližně na polovinu.

Pak přidejte sůl a lžíci želatiny a ještě krátce povařte, aby se všechna želatina rozpustila.

Hotovou omáčku sundejte ze sporáku a nechte ji stranou.

Květákovou kaši dejte na dno zapékací misky a navrch vložte steaky z lososa.

Lososa osolte, opepřete a vše vložte do trouby.

Pečte odkryté 30 minut na 180 ºC.

Lososa servírujte s květákovou kaší a troškou koprové omáčky, popř. koprovou omáčku můžete nalít do menší nádobky a servírovat ji zvlášť, aby si každý nalil dle své chuti.

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz