Šišky s mákem
Moje nejoblíbenější jídlo, když jsem byla malá, byly nudle s mákem. Mohla jsem je jíst každý den. Když jsem začala s GAPS, hodně dlouho jsem mák vůbec nemohla jíst, nedělal mi dobře. O těstovinách ani nemluvě. Když jsem ale pekla makový závin do naší kuchařky, mák jsem ochutnala a nic mi neudělal.
Včera jsem pekla závin znovu a jelikož mi trochu máku zbylo, začala jsem přemýšlet co s ním. Jednou jsem dělala takové jako noky po italsku, byli výborné, ale říkala jsem si, že by byly mnohem lepší na sladko. A tak mě napadlo udělat šišky.
Jak to dopadlo a chutnalo už nechám na vás. U nás se potom zaprášilo.
Potřebujete:
Na šišky
- 1/2 – 3/4 hrníčku pečené dýně
- 1 vejce
- 2 a 1/2 hrnku ořechové mouky
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1-2 lžíce tuku, na omaštění válu a rukou
Do mísy dejte pečenou dýni a vejce a rozmixujte dohladka.
Přidejte sůl, skořici a nakonec ořechovou mouku. Promíchejte lžicí a vytvořte z těsta kouli. Dejte na 5-10 minut do mrazáku ztuhnout.
Mezitím si připravte mák. Já jsem použila mák celý, nemám tady mlýnek, ale můžete úplně klidně použít mletý.
Potřebujete:
- 1/2 hrníčku máku
- 1/2 kokosového mléka
- 1 lžíce kokosového cukru nebo medu
Mák s mlékem a cukrem dejte do mixéru a tak 3 minuty ho mixujte, dokud se mák trochu nenamele. Pokud používáte mletý mák, nemusíte ho mixovat vůbec. Poté mák přendejte do malého kastrůlku a dejte na plotnu. Nechte ho za stálého míchání lehce projít varem, chcete aby se mléko trochu vyvařilo a maková směs se zahustila. Pak přendejte mák do misky a nechte ho stranou trochu vychladnout.
Vyndejte si z mrazáku těsto na šišky a rozdělte ho na 3-4 části.
Připravte si vál, který si trochu omastěte pár kapkami oleje.
Ruce si také omastěte tukem a z jedlé části těsta vyválejte asi 10 cm dlouhého „hada.“ Jak silné šišky uděláte je jen na vás, já jsem měla asi 1 cm. Nožem pak z válu nakrájejte na 3-5 cm kousky.
Nakrájené kousky přendejte na plech s pečícím papírem a pokračujte s výrobou zbylých šišek.
Dejte péct do trouby na 170 stupňů na 8-10 minut.
Během pečení si dejte v malém kastrůlku rozpustit asi 100 gramů másla.
Šišky dejte na talíř, posypte mákem a zalijte dostatečným množstvím rozpuštěného másla. Nechte si chutnat.
Dobrý deň, začínam s GAPS a chcem sa spýtať, či je mak povolený v plnej diéte. Nenašla som o ňom v knižke ani zmienku. Tiež čo sa týka makové mlieka, dalo by sa použiť ako náhrada?
Mák je povolený na plné dietě, ale až po odeznění zažívacích problémů. Určitě se nedoporučuje v začátcích. Nejprve se lepší držet dietu tak aby proběhlo dostatečné zahojení střeva, což je velice individuální, a pak se mohou přidávat do jídelnířku takovéto dobroty..
Ďakujem pekne za odpoveď. Samozrejme beriem to ako víziu do budúcnosti :-)Ešte som sa neprelúskala ani prvou fázou úvodnej diéty(mám UC, čiže idem na to pomaly). Taktiež by som sa rada spýtala na chia semienka, napr.na prípravu pudingu,či kaše, sú neskôr vhodné?
Chia semínka jsou povolena;-)
Pokud vam budou delat dobre tak klidně i dřív
Pekny vecer. Chcela by som sa opytat, ze v recepte na sisky s makom je pisany kokosovy cukor. Ten sa smie pouzivat kedze vsade je pisany med? A co tak stevia, erytritol alebo xylitol? Su to sladidla, ktore su bez kalorii a navyse nezivia kvasne kultury. Kvasinky ich nevedia pouzit to svoj prospech a tieto sladidla sa smu aj pri candidovej diete. Dakujem za skoru odpoved.
Lucia, kokosový cukr se v malém mnořství může používat na plné GAPS a po odeznění všech akutních příznaků. Stevia, erytriol a xylitol jsou zakázané, protože jsou to umělá sladidla. Ano stevia je popisovaná jako přírodní,ale pokud nepoužíváte přímo tu rostlinu, je to považováno za umělé sladidlo, a o xylitolu je napsáno spouta věcí, pro i proti, GAPS ho v žádném případě nepovoluje a já osobně ho také nepovažuji za vhodný..
Neviete koľko surovej dyne a koľko múky v gramoch? lebo ako budem dávať pečenú dyňu do hrnčeka?