PESTICIDY: Co byste měli kupovat bio a nebo nekupovat vůbec – aktualizováno pro rok 2015
Pesticidy jsou škodlivé chemikálie, které nejsou stravitelné. Jsou vyrobené za účelem, aby zabíjely živé organizmy – „škůdce“. Bohužel pesticidů se umytím potraviny jen tak nezbavíte. Když se stříkají pesticidy na ovoce a zeleninu, jejich velká část se dostane i do půdy, ze které si pak berou plodiny živiny. Tím pádem nejsou pesticidy jen na povrchu potraviny, ale i uvnitř! Co můžeme tedy dělat? EWG (The Environmental Working Group) vydává každé jaro seznam potravin, které obsahují nejvíce a nejméně pesticidů. Ty, které se vyskytují v nebezpečné dvanáctce doporučuji nakupovat jedině v biokvalitě a v restauracích si raději vyberte něco jiného. Ty z bezpečné patnáctky můžete kupovat kde chcete, bio kvalita je samozřejmě vždy lepší, ale chápu, že né vždy je to možné. Jinak doporučuji ovoce a zeleninu, které nelze oloupat, umýt rostlinnou moučkou Samea od Karla Hádka.
Karel Hádek
Seznam potravin podle EWG pro rok 2015
„Nebezpečný tucet“
- Jablka
- Broskve
- Nektarinky
- Jahody
- Hroznové víno
- Celer
- Špenát
- Červená paprika (kapie)
- Salátová okurka
- Cherry rajčátka
- Brambory
Dále jsou to
- Pálivá paprička
- Borůvky (lokální)
- Salát
- Kapusta
- Třešně
- Švestky
- Hrušky
- Zelené fazolky
- Maliny
- Dýně
- Mandarinky
- Borůvky (dovezené)
- Mrkev
- Cuketa
- Hrášek (lokální)
- Jarní cibulka
- Banány
- Pomeranče
- Rajčata
- Vodní meloun
- Medový meloun
- Houby
„Bezpečná patnáctka“
- Sladké brambory
- Květák
- Cantaloupe meloun
- Grep
- Lilek
- Kiwi
- Papája
- Mango
- Chřest
- Cibule
- Hrášek – mražený
- Zelí
- Ananas
- Kukuřice
- Avokádo
* Avokádo má nejméně pesticidů, jablko nejvíce
Pokud jste na GAPS, je potřeba ze seznamu vyřadit ještě zakázané potraviny. Z bezpečné patnáctky tedy sladké brambory a kukuřici.
Tento seznam je platný pro Spojené státy. EWG ale testovala ovoce a zeleninu jak lokální tak importovanou. U obojího byly hodnoty stejné, lišily se pouze u těch, kde je za potravinou uvedeno, zda se jedná o lokální nebo ne. U nás lze předpokládat, že např. borůvky budou naopak lepší místní. Tropická ovoce jsou k nám dovážena ze stejných států, jako do USA a i ostatní plodiny jsou v evropském konvenčním zemědělství ošetřovány pesticidy stejně, jako v USA. Monsanto se dokonce snaží o zvyšování limitů pesticidů v plodinách (1) a zároveň se snaží o svoji ochranu (2). A jestli se vám zdá, že to s těmi pesticidy a GMO není tak horké, že jsou bezpečné, tak opravdu nejsou (3).
Odkazy:
http://www.ewg.org/foodnews/list.php
http://www.foodmatters.tv/articles-1/what-foods-should-i-buy-organic-updated-2013-shoppers-guide
http://www.kitchenstewardship.com/2010/05/10/spring-cleaning-carnival-get-the-pesticides-out/
http://eshop.karelhadek.eu/samea
a preco nie sladke zemiaky?
Sladké brambory jsou na GAPS zakázané kvůli obsahu škrobu. Na plné GAPS se příležitostně mohou jíst, ale jedině fermentované a pokud jsou dobře tolerovány.