PESTICIDY: Co byste měli kupovat bio a nebo nekupovat vůbec – aktualizováno pro rok 2015

Pokud si nemůžete pěstovat vlastní ovoce a zeleninu, nebo nemáte možnost kupovat všechno v bio kvalitě a nebo se třeba chcete najíst někde v restauraci, měli byste vědět, které ovoce a zelenina v současné době patří mezi nejvíce kontaminovaná a podle toho se při nákupu/výběru v menu rozhodovat.

Pesticidy jsou škodlivé chemikálie, které nejsou stravitelné. Jsou vyrobené za účelem, aby zabíjely živé organizmy – „škůdce“. Bohužel pesticidů se umytím potraviny jen tak nezbavíte. Když se stříkají pesticidy na ovoce a zeleninu, jejich velká část se dostane i do půdy, ze které si pak berou plodiny živiny. Tím pádem nejsou pesticidy jen na povrchu potraviny, ale i uvnitř! Co můžeme tedy dělat? EWG (The Environmental Working Group) vydává každé jaro seznam potravin, které obsahují nejvíce a nejméně pesticidů. Ty, které se vyskytují v nebezpečné dvanáctce doporučuji nakupovat jedině v biokvalitě a v restauracích si raději vyberte něco jiného. Ty z bezpečné patnáctky můžete kupovat kde chcete, bio kvalita je samozřejmě vždy lepší, ale chápu, že né vždy je to možné. Jinak doporučuji ovoce a zeleninu, které nelze oloupat, umýt rostlinnou moučkou Samea od Karla Hádka.

Omytím ovoce za pomoci novinky z rostlinné říše jej můžeme zbavit jak možných zbytků pesticidů používaných během zrání plodů, tak konzervačních postřiků proti plesnivění používaných po sklizni, před transportem. V úvahu přichází i další nečistoty, jež mohou vzniknout ať již při skladování ovoce či zeleniny (např. výkaly hlodavců), či při transportu (prach, saze z výfukových plynů). Mnohé z těchto nečistot jsou nerozpustné ve vodě, je tedy nabíledni, že samotná voda na omytí nestačí. Samea, byť garantovaně neobsahuje žádné tenzidy, spolehlivě odstraní i mastný povrch, který je u některého ovoce zcela běžný, včetně dalších mastných nečistot.
Karel Hádek

Seznam potravin podle EWG pro rok 2015

„Nebezpečný tucet“

  • Jablka
  • Broskve
  • Nektarinky
  • Jahody
  • Hroznové víno
  • Celer
  • Špenát
  • Červená paprika (kapie)
  • Salátová okurka
  • Cherry rajčátka
  • Brambory

Dále jsou to

  • Pálivá paprička 
  • Borůvky (lokální)
  • Salát
  • Kapusta
  • Třešně
  • Švestky
  • Hrušky
  • Zelené fazolky
  • Maliny
  • Dýně
  • Mandarinky
  • Borůvky (dovezené)
  • Mrkev
  • Cuketa
  • Hrášek (lokální)
  • Jarní cibulka
  • Banány
  • Pomeranče
  • Rajčata
  • Vodní meloun
  • Medový meloun
  • Houby

„Bezpečná patnáctka“

  • Sladké brambory
  • Květák
  • Cantaloupe meloun
  • Grep
  • Lilek
  • Kiwi
  • Papája
  • Mango
  • Chřest
  • Cibule
  • Hrášek – mražený
  • Zelí
  • Ananas
  • Kukuřice
  • Avokádo

* Avokádo má nejméně pesticidů, jablko nejvíce

Pokud jste na GAPS, je potřeba ze seznamu vyřadit ještě zakázané potraviny. Z bezpečné patnáctky tedy sladké brambory a kukuřici.

Tento seznam je platný pro Spojené státy. EWG ale testovala ovoce a zeleninu jak lokální tak importovanou. U obojího byly hodnoty stejné, lišily se pouze u těch, kde je za potravinou uvedeno, zda se jedná o lokální nebo ne. U nás lze předpokládat, že např. borůvky budou naopak lepší místní. Tropická ovoce jsou k nám dovážena ze stejných států, jako do USA a i ostatní plodiny jsou v evropském konvenčním zemědělství ošetřovány pesticidy stejně, jako v USA. Monsanto se dokonce snaží o zvyšování limitů pesticidů v plodinách (1) a zároveň se snaží o svoji ochranu (2). A jestli se vám zdá, že to s těmi pesticidy a GMO není tak horké, že jsou bezpečné, tak opravdu nejsou (3).

Odkazy:
http://www.ewg.org/foodnews/list.php
http://www.foodmatters.tv/articles-1/what-foods-should-i-buy-organic-updated-2013-shoppers-guide
http://www.kitchenstewardship.com/2010/05/10/spring-cleaning-carnival-get-the-pesticides-out/
http://eshop.karelhadek.eu/samea

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz