Banánový chléb s čokoládou
Tohle je jeden z receptů, který jsem už jednou pekla. Tentokrát ale nemohu jíst ořechy (stále kojím syna, a on je na ně alergický) a tak jsem musela vymyslet alternativní surovinu místo mandlového másla.
Rozhodla jsem se použít máslo kokosové, protože jsem viděla, že už je k dostání i v Čechách a u nás doma je velice oblíbené.
V receptu uvádím obě varianty, protože výsledek je rozdílný v konzistenci upečeného chleba. Chuťově jsou oba výborné, ale ten z mandlového másla je pěkně nadýchaný (stejně jako klasický sladký chléb). Pokud použijete kokosové máslo, chléb je vlhčí a strukturou a vzhledem bude připomínat spíš cheese cake.
Abych to dotáhla ještě dál, tak jsem tento chléb nakrájela na tenké plátky a dala do sušičky vysušit na 6 hodin. Byly pak z nich domácí sušenky, nebo-li BISSCOTTI po italsku… To jen pro představu, co se u nás doma děje, když se pustím do pečení.
Potřebujete:
- 4 banány, nejlépe hodně zralé
- 4 vejce
- ½ hrnku mandlového, nebo kokosového másla
- 4 lžíce kokosového oleje
- ½ hrnku kokosové mouky
- ½ lžičky skořice (může se vynechat)
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 50 gramů domácí hořké čokolády, nalámané nebo nakrájené na menší kousky (recept najdete zde)
Postup:
Postup je velice jednoduchý. Potřebujete velkou mísu, kam nejprve dáte oloupané, na menší kusy nalámané banány, přidáte vejce a vše ručním mixérem umelete.
Potom přidáte kokosový olej, sůl, mandlové, nebo kokosové máslo a znovu promícháte do hladka.
Přidáte skořici, jedlou sodu a nakonec kokosovou mouku a naposledy rozmixujete. Můžete samozřejmě použít i klasický mixér místo ručního.
Pokud používáte čokoládu, vmíchejte ji teď lžící do těsta.
Těsto nalijte do pečící misky, kterou vyložíte pečícím lehce namazaným papírem. Já používám formu o velikosti 25×16 cm. To jen pro představu jak asi velkou misku potřebujete.
Pečte v předem vyhřáté trouby na 175 stupňů přibližně 50-60 minut.
Nechte vychladnout, než budete krájet.
Na fotce je chléb s kokosovým máslem.