Mandlové důlky s čokoládou (bezvaječné)
Jak jsem slibovala, připravila jsem pro vás další bezvaječný recept. Sama jsem byla překvapena, že je velice jednoduchý a krásně drží pohromadě i bez vajec.
Jen upozorňuji, že pokud se rozhodnete vynechat v tomto receptu med, nebo ho použít méně, nebude vám těsto držet pohromadě. Med je jedno z hlavních pojítek v tomto receptu.
U nás doma jen co jsem dofotila, byli sušenky hned snědené a dle slov manžela, prý to nejlepší co jsem kdy upekla. Jsem tedy moc zvědavá, jak budou chutnat vám.
Potřebujete:
- 1 hrníček mandlové mouky
- 1 vrchovatá lžíce kokosové mouky
- špetka soli
- 4 lžíce kokosového oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 lžíce medu
- 12 lžic domácí hořké čokolády (recept najdete zde), nebo datlové marmelády (recept najdete zde)
Postup:
- V misce smíchejte kokosovou mouku, mandlovou mouku a sůl. Přidejte rozpuštěné máslo nebo kokosový olej, ten musí být také v tekuté formě, a vše pořádně promíchejte rukama. Chcete mít jednu velkou kouli.
- Na plech dejte pečící papír a trochu ho pomažte olejem.
- Namažte si ruce olejem a vytvořte z těsta 12 malých kulatých sušenek, asi 1 cm vysokých.
- Do každé pak opatrně palcem udělejte důlek, těsto je docela křehké, jak do něj uděláte důlek, může se stát, že vám na stranách trochu popraská, tak ho pak můžete znovu rukama dotvarovat.
- Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů na 8-10 minut. Když uvidíte, že sušenky začínají hnědnout, je čas je vyndat. Budou stále dost měkké, ale to je v pořádku. Ztuhnou po dopečení.
- Nechte chvíli vychladnout a pak lžičkou nalijte domácí hořkou čokoládu a posypte špetkou soli. Dejte do lednice na pár hodin ztuhnout.
- Pokud nemůžete ještě čokoládu, můžete použít domácí datlovou marmeládu.
- Skladujete v lednici.
S ghí, datlovým sirupem místo medu a brusinkovou marmeládou (ne, že bych to chtěla vylepšovat, ale uvedené v receptu nemůžeme) úplně skvělé! Originál musí být úžasný.
Tak skvělé. Jsem ráda, že se vám přeci jen podařilo něco vymyslet. 😉