Sušenky z burákového másla

A zase se nam blíží konec roku, někdy mám pocit, že ten čas neuvěřitelně letí. U nás doma vrcholí přípravy na Vánoce a tak se musím podělit o pár výborných receptů na vánoční cukroví, které můžete konzumovat i na dietě GAPS. Tohle jsou moje již druhé Vánoce na GAPS, v loni jsem pekla jen málo, ale letos už několik měsíců hledám nové recepty, aby byl výběr na vánočním stole o něco pestřejší.

Tyto sušenky sou velice chutné, rychle je máte upečené a u nás doma ještě rychleji snědené. 🙂

Budete potřebovat:

  • 120 gramů rozpuštěného másla, nebo lze použít kokosový olej, nebo ghee
  • 240 gramů burákového, nebo i jiného ořechového másla. Pekla jsem i z mandlového a výsledek byl taky dobrý
  • 7 polévkových lžic medu
  • 240 gramů ořechové mouky, použijte co máte, pekla jsem z mandlí, lískových a vlašských a všechno bylo dobré
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Ručním mixérem vyšlehejte máslo a přidejte ořechové máslo, vznikne vám hladká pasta. Přidejte ostatní  suroviny a vše pořádně promíchejte. Z těsta vyvořte malé kuličky, které dávejte na vymazaný plech, já používám pečící papír, aby se mi sušenky nepřipalovaly. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů na asi 10 minut. Po pár minutách pečení, kuličky lehce rozmáčkněte vidličkou. Nechte vychladnout než budete sundavat z plechu. Jsou velice křehké. Uchovávejte v ledničce. Pokud chcete můžete na ozdobu před pečením do sušenky vmáčknout mandli, nebo vlašský ořech na ozdobu.

Recept použit z knihy Specific Carbohydrate diet by Elaine Gottschall. Upravila Jana Dell-Plotnárková

 

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com