Dýňová pizza se sýrem
Již třetí týden vám na Facebooku představujeme fotografie z připravované elektronické knihy GAPS & Paleo snídaně. A jak jsme slíbili, každý týden vám dáme recept na tu snídani, o kterou byl v uplynulém týdnu největší zájem. Tentokrát se nejvíce líbila Dýňová pizza se sýrem. Tady na ní máte recept.
Potřebujete:
- 6 plátků máslové dýně, přibližně 0,5 – 1 cm širokých
- 6 lžic rajčatové omáčky (viz níže)
- Miska strouhaného tvrdého sýra
- Tuk na potření plechu
- Oregáno
Na rajčatovou omáčku
- Rajčata
- Máslo
- Mořská sůl
- Pepř
- Čerstvá bazalka (na drobno nakrájená)
Rajčata omyjte, nakrájejte na měsíčky a vložte do pečící nádoby. Osolte je, opepřete, posypte čerstvou bazalkou a na povrch dejte na plátky nakrájené máslo. Máslem nešetřete, můžete samozřejmě použít i kokosový olej nebo ghee.
Rajčata dejte do trouby a pečte je na 160°C asi 40 minut, dokud nejsou rajčata pěkně měkká. V případě potřeby podlijte trochou vody, aby se rajčata nepřipálila.
Po dopečení vyndejte rajčata z trouby a nechte je chvíli vychladnout. Přendejte je do hlubší nádoby spolu se šťávou a ručním mixérem rozmixujte na pyré. Po vychladnutí skladujte pyré v lednici. Vydrží i týden.
Na plech dejte pečící papír, potřete olejem a položte na něj plátky dýně.
Na dýni dejte jednu lžíci rajčatové omáčky, posypte troškou oregána a nahrubo nastrouhaným sýrem.
Dejte do trouby péct na 170 stupňů a pečte 10 minut.