Narozeninový dort pro Miu

Jak Žaneta zmiňovala v našich novinkách, pekla jsem pro Miu v létě narozeninový dort. A myslím, že její nápad na otevření GAPS cukrárny zní dobře. Pečení mě prostě strašně baví. Někdy si říkám, že si všichni myslí, že se u nás jí jen dorty 😉

Tohle je, ale pro letošek poslední dort, slibuju.

Hledala jsem pro Miu něco čokoládového, a taky něco, co by chutnalo i celé Žanetině rodině, tedy lidem, kteří nejsou GAPS.

Tento recept se mi moc líbil, ale v receptu se používá cukrový sirup, což je v podstatě ve vodě rozpuštěný cukr, a docela dost. Tak jsem to zkusila upéct bez toho a dort byl, jak by řekl můj manžel takzvaná DUSIVKA. Přeloženo, dort byl velice suchý, drolivý, ale chuťově velice dobrý. Musela jsem tedy péct znovu. Tentokrát jsem místo sirupu prostě přidala trochu vody. A výsledek super. Dort byl krásně vláčný. A podle Žanety i dobrý.

Nutno podotknout, že i já i Žaneta jsme druhý den odlétaly z Čech. No a já jsem musela upečený a ozdobený dort Žanetě dopravit přes celou Prahu. Docela jsem se bála, jestli přežije, cestou jsem musela jet po kostkách. A taky jsem se bála, že se mi rozteče poleva. Takže jsem musela mít klimatizaci na plno, a k Žanetě jsem dojela úplně zmrzlá. Důležité ale je, že dort cestu přežil a všem chutnal. Tak snad bude chutnat i vám.

Tady je recept.

Potřebujete:

  • 1/2 hrníčku kokosové mouky
  • 3/4 hrníčku neslazeného kakaového prášku (já jsem použila nepražené)
  • 6 vajec
  • 1/2 hrníčku medu
  • 1/2 hrníčku vody
  • 1/4 hrníčku rozpuštěného kakaového másla
  • 2 lžíce želatiny (pokud nemáte tak nemusí být)
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody

V jedné míse smíchejte suché suroviny, tedy kokosovou mouku, kakao, želatinu, jedlou sodu a sůl. V malém hrníčku nechte rozpustit kakaové máslo, jen při velice nízké teplotě. Pak přidejte med a vodu. V žádném případě nenechte dosáhnout bodu varu, mírně zahřejte a hned jak se začne rozpouštět, tak sundejte a za stálého míchání už by se mělo samo rozpustit. Přidejte do mísy s moukou a promíchejte, pak přidejte vejce, které předem lehce vyšlehejte vidličkou. Vše smíchejte dohromady na hladké těsto. Těsto se vám může zdát dost vodové, ale ono ztuhne. Nalijte do vymazané a vysypané formy. (Já použila kokosový olej a kokosovou mouku.)

Dejte péct do předem vyhřáté trouby ( 170 stupňů) na 25-30 minut.

Tento recept stačí na jeden dort. Já jsem pekla dvakrát, protože jsem dělala dort dvoupatrový.

Poleva:

  • 1/2 hrníčku másla, v pokojové teplotě
  • 1/2 hrníčku kakaového másla
  • 1/2 hrníčku medu

Na kamnech rozpustíte kakaové máslo, stejně jako u dortu, stačí zahřát jen trochu, pak přidáte máslo a med.  Ručním mixérem vyšlehejte dohladka a dejte do lednice ztuhnout, aby se vám s ním dort lépe zdobil.

Mezi patra dortu jsem natřela polevu a dala čerstvé maliny. Pak jsem celý dort potřela polevou a dozdobila malinami. Zbytek polevy jsem použila na dozdobení, jen jsem přidala trochu kakaa a obarvila na hnědo. Což můžete udělat, pokud chcete mít polevu čokoládovou. Celý dort dejte zpět do lednice, aby poleva pořádně ztuhla.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com