GAPS Shepherd’s Pie

Tento recept jsme si natolik oblíbili, že ho většinou dělám rovnou v dvojitém množství. Jednu misku (ještě před upečením) přikryji pečícím papírem, pak ji celou zabalím do potravinové fólie a zamrazím. Mám tak připravené hotové jídlo na dobu, kdy se mi nechce, nebo nemám čas, moc vařit.

Originální Shepherd’s pie musí obsahovat mleté jehněčí maso. Můžete ho ale samozřejmě nahradit jakýmkoliv jiným masem. Já používám do hodně jídel jako zahušťovadlo želatinu. Pokud je jídlo horké, tak samozřejmě želatina jako zahušťovadlo nefunguje J, nicméně já ji tam dávám hlavně kvůli jejím hojivým účinkům na děravá střeva.

Potřebujeme:

  • 1 středně velký květák
  • 1 velkou cibuli
  • 3 mrkve
  • 3/4 hrnku hrášku
  • Máslo
  • Ghee
  • Půl hrnku hovězího vývaru
  • 2 lžičky želatiny (nemusí být)
  • ¾ kg mletého masa (část jehněčího, část hovězího)
  • Sůl, pepř

Postup:

Květák omyjeme, nakrájíme na růžičky a dáme napařit do měkka. Mezitím co se bude květák vařit, rozpustíme na větší pánvi ghee a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku a mrkve. Asi po 10 minutách přidáme do pánve mleté maso, sůl, pepř a po chvilce – když už není maso růžové, přidáme i hrášek.

Zatímco se na pánvi dělá maso se zeleninou, přivedeme v menším kastrůlku k varu hovězí vývar. Necháme ho vařit neodkrytý přibližně 10 minut, aby se vypařila voda a vývar měl výraznou chuť. Pak vývar sundáme z ohně a rozpustíme v něm želatinu.

Když je maso se zeleninou osmahnuté, nalejeme do něj vývar a sundáme z ohně. Rozpálíme troubu na 200 C.

Do napařeného květáku přidáme sůl a máslo, podle chuti a rozmačkáme ho na kaši.

Zapékací misku vymažeme máslem, vložíme do ní směs masa a zeleniny a navrch rozetřeme květákovou kaši. Pečeme přibližně 40 minut, dokavaď nebude kaše dozlatova.

Já jsem tentokrát neměla tolik času, tak na fotografii kaši moc dozlatova nemám. 🙂 A fotila jsem až druhý den, náš poslední kousek, za studena. Potom co se Shepherd’s pie ohřeje, tak už takhle tvar nedrží. To abyste se nelekli, že se vám to nepovedlo.

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz