Zmrzlinový RAW dort

Pokud nás sledujete na Facebooku tak víte, že minulý týden měl můj manžel narozeniny a já jsem pekla, tedy vlastně nepekla, zmrzlinový dort. Manžel chtěl dort z burákového másla, na které má lehkou závislost. 😉 Jednou jsem mu takový dort dělala, ale protože mi nedávno šikovně „uklidil“ všechny mé recepty, musela jsem najít něco nového. Narazila jsem na blog jedné veganky, která dělá hodně RAW receptů. Nemohla jsem ale najít jeden dort, který by měl všechny ingredience povolené na GAPS, tak jsem se rozhodla jich několik zkombinovat. Výsledek prý byl velice dobrý. A protože nemůžu slovo mého muže a dcery brát úplně vážně, přece jen jsou na moje pečení už zvyklí, pozvala jsem si pár kamarádek, aby ochutnaly a i těm moc chutnalo. Ja jsem bohužel ochutnat nemohla. Pořád jsem na eliminační dietě kvůli synovi, kterého kojím a u kterého se snažíme zjistit, které potraviny mu vadí. Momentálně to vypadá na vajíčka, ořechy a kokos. A upéct GAPS dort bez těchto přísad je prostě nemožné. Ještě musím dodat, že název dortu je zavádějící, a pokud nemůžete mléko, tak nezoufejte, je to dort bez mléka.

Příprava je velice jednoduchá, jen potřebujete trochu víc času, protože dort se musí nechat v mrazáku ztuhnout. Skládá se ze tří vrstev:

Na první vrstvu budete potřebovat:

  • 3 hrníčky mletých ořechů
  • 1 a půl hrníčku strouhaného kokosu, neslazeného
  • 6 lžic nepraženého kakaa
  • 9-10 lžic rozpuštěného kokosového oleje
  • 4 lžíce medu nebo kokosového nektaru
  • Špetku soli

Všechno smícháte dohromady a vznikne vám těsto podobné modelíně, které namačkáte do kulaté formy na dort. Já jsem dávala i po stranách nahoru, abych vytvořila takovou misku, do které se pak nalije zmrzlina. Tato vrstva je asi půl centimetru tlustá. Použila jsem klasickou dortovou formu. Tu pak dejte do mrazáku na asi hodinu až dvě ztuhnout.

Na druhou, zmrzlinovou část dortu, budete potřebovat:

  • 3 zralé banány
  • Hrníček datlí
  • 2 hrníčky kešu oříšků
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • ¼ hrníčku nepraženého kakaa
  • 2 lžíce burákového, nebo jiného ořechového másla

Kešu ořechy namočte do vody se špetkou soli asi tak na 6 hodin. Datle namočte do teplé vody, aby vám změkli, {asi tak hrníček vody.}

Když budou ořechy hotové, slejte vodu a v mixéru umixujte na hladkou kaši. Přidejte datle a trochu vody, ve které jste je měli namočené. Zbytek vody si nechte na straně. Přidejte banány a zase vše rozmixujte na kaši. Postupně přidávejte ostatní suroviny a pokud je hmota moc hutná, přidávejte i vodu z datlí. Chcete mít hladkou, krémovou hmotu, ne tedy moc tekutou. Tuto hmotu nalijte do formy, dejte do mrazáku ztuhnout. Tentokrát to bude trvat déle, minimálně 3-4 hodiny.

No a poslední vrstva je jednoduchá. Potřebujete:

  • Pár lžic burákového másla
  • Trochu medu
  • 3 lžíce kokosového oleje

Vše smícháte v mixéru a nalijete na dort, dáte do mrazáku ztuhnout.

Já jsem nahoru nastrouhala trochu domácí GAPS čokolády – recept zde. Klidně můžete posypat i nahrubo nakrájenými ořechy, nebo dozdobit ovocem dle vaší chuti.

Příště si ještě pohraji trochu s barvami. Každé těsto mělo mít jinou barvu, a i mělo, než zmrzlo. Tak jsem se těšila, že na dortu ty vrstvy budou od sebe k rozeznání. Bohužel ale po zmrznutí, to tak nějak splynulo dohromady.

zrmzlinovy dort

Buďte připraveni, že dort bude velice tvrdý, a proto je nutné ho nechat alespoň půl hodiny venku, než budete krájet a servírovat. Ta spodní vrstva se může po nakrojení odloupnout.

Tak a teď hurá vymyslet dort číslo 2 na neděli. To má moje dcera 6 narozeniny. Zatím jsem se nerozhodla, jaký dort bude, tak se nechte překvapit.

Jana
Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka