Fermentovaný lektvar pro pevné zdraví

Již nějakou chvíli se chystám tento recept vyzkoušet. Nedávno jsem přijela s dětmi na pár týdnů do Čech, a když vidím to jarní počasí, myslím, že je na to ten pravý čas. V tomhle teple je to na chřipky jako dělané.

Výroba není nijak náročná ani drahá a nijak moc se neliší od klasické fermentované zeleniny. A protože se na výrobu lektvaru používají jen čerstvé suroviny, je velice silný. Je vhodný k léčbě i prevenci běžných nemocí jako je nachlazení, chřipka a angíny. Může se používat také jako doprovodná léčba k plísňovým onemocněním, k podpoře imunitního systému. Lektvar stimuluje krevní oběh a zároveň detoxifikuje organismus.

Budete potřebovat

  • Česnek (antibakteriální, antiplísňové, antivirové a antiparazitní účinky)
  • Bílou cibuli – chcete použít tu nejpálivější cibuli, kterou můžete najít. (podobné účinky jako česnek)
  • Křen (výborný na zrychlení krevního oběhu speciálně do hlavy)
  • Čili papričky, zde chcete použít ty nejvíc pálivé papriky

Jak vidíte, nápoj se skládá ze 4 dílů. Použijte stejné množství od každé suroviny. Všechny suroviny by měli být nastrouhané, nakrájené, nebo nasekané na drobné kousky. Suroviny smíchejte a naplňte do sklenice tak, aby byla do tří čtvrtin plná. Směs zalijte nepasterovaným, nefiltrovaným pokud možno surovým jablečným octem. Ten nalijte až téměř po okraj sklenice. Sklenici zavřete a celý obsah promíchejte tak, že sklenicí pořádně zatřesete. Pokud potřebujete vylít trochu octa, klidně to udělejte.

Ideální je lektvar vyrábět když je nový měsíc a nechat fermentovat do úplňku, tedy přibližně 14 dní.  Každý den zatřesete celou sklenicí, aby se obsah promíchal. Po 14 dnech směs sceďte přes čistou utěrku, nebo plenu. Tekutinu, nebo-li lektvar, nalijte do čisté sklenice. Označte datem a uskladněte ve tmě, světlo bude snižovat jeho účinnost. Můžete dát sklenici do papírového sáčku, už když se fermentuje.

Dávkování

Prevence, léčba – 3 až 6 lžiček 1x denně
Akutní onemocnění – 3 až 6 lžiček 2 až 3x denně
Ideální je lektvar vykloktat a pak spolknout

Lektvar vám vydrží velice dlouho, pokud je dobře skladovaný a tak je dobré si na zimní měsíce vyrobit větší množství.

A co udělat s ostatními surovinami po přecezení? Rozmixujte do hladka a použijte jako dresink na salát, nebo jako pochutinu k masu atd. Skladujete v lednici. Výborné je to s medem a citronem jako dressing na salát, nebo lze použít i jako marinádu na maso.

Jana
Written by Jana

Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka