GAPS čokoláda!
GAPS čokoláda… zní to neuvěřitelně, ale je to tak!!!!
Miluju čokoládu, kdo taky ne. Od doby kdy jsem se ale pustila do GAPS, což jsou již dva roky, jsem žádnou neměla. A musím říct, že jsem si zvykla. Když jsem byla těhotná, našla jsem v Austrálii čokoládu, která byla slazená kokosovým nektarem a občas sem si kousek dala. Tady v Singapuru se ale koupit nedá.
Jednoho dne takhle nakupujeme v bio obchodě, kde si manžel vybral výbornou čokoládu, bohužel takovou jakou na GAPS člověk nemůže. U placení jsem se dala do řeči s nějakou ženou, která nám říká, že ta čokoláda je velice dobrá a já si posmutnila, že ji nemohu. Řekla mi, že si čokoládu dělá doma a že je to velice jednoduché. No a tak jsem si řekla, “když může ona, proč ne já…” Vyrábím přece všechno ostatní. Začala jsem hledat a výsledek předčil moje očekávání.
Tady ten zázrak je:
- 1 hrníček kvalitního kakaového prášku, nejlépe syrového
- ¼ hrníčku tekutého kokosového oleje
- ¼ hrníčku medu
- ½ hrníčku kokosové smetany
Postup je neuvěřitelně jednoduchý, smíchejte všechny suroviny dohromady, dejte si záležet aby se kakaový prášek pořádně promíchal a nalejte do nádoby, nebo do malých formiček. Uložte do mrazáku a nechte ztuhnout asi 20-30 minut a je to hotovo.
Čokoládu je lepší v mrazáku nechat, nikdy neztuhne úplně na kámen a je z mrazáku velice křupavá.
Naposledy, jsem udělala dvojitou dávku a do formy jsem dala jestě mandle, jak je vidět na fotce. Kombinace čokolády a mandlí byla fantastická.
Nedávno jsem narazila na recept, který nepoužívá kokosovou smetanu, ale pouze kakao, med a olej. Zatím jsem nezkoušela,ale myslím,že by to mohlo být také dobré. Můžete to tedy zkusit. A komentujte ať víme, jak vám to chutnalo. 🙂
Jak udělat kokosovou smetanu
Pokud koupíte kokosové mléko v plechovce, musíte hledat mléko, které nemá žádné přídavky a je samozřejmě neslazené. Dejte ho na noc do lednice, po vyndání by se vám měla od mléka oddělit na povrchu smetana, stejně jako by byla na klasickém mléku. Smetanu seberte a použijte do čokolády.
Pokud se nedá koupit kvalitní kokosové mléko v plechovce, nezbývá než si mléko doma vyrobit. Recept najdete zde.
A přímo z kakaového másla by to nešlo? Musí se trošku hlídat teploty a dlouho šlehat, jinak je to matné a tuhé, ale funguje pak velmi dobře.
google mi našel tento krám
http://www.cultureorganicsfood.com/raw-cacao-butter-organic
Zuzko,
určitě jde použít i kakaové máslo.
Tohle mě právě nadchlo,že to je tak jednoduché a překvapivě chutné.
Kakaové máslo taky používám, ale recept je trochu jiný. Až najdu takový, který je super, tak se určitě podělím,
Ten odkaz co jsi dala na ty webovky me hází do Hong Kongu, a tak vlastně děkuju za tip, doručují i sem do Singapuru a vypadá to moc dobře.
Já: „Budu dělat banán s čokoládou a se šlehačkou. Dáš si taky?“
Ségra: „Ne! Fuj! Mléčná čokoláda, fuj!“
Já: „Ale já budu dělat domácí!“
Ségra: „Dělej si co chceš, ale mě do toho nenuť.“
…
Já: „Tak aspoň ochutnej.“
Ségra: „To vůbec není mléčná, to je hořká, ta je dobrá, jaks to udělala? Udělej mi ten banán taky. A chci recept!“
:))))))))))))))))
Děkuji za recept, je super a super jednoduchý. Kokos. smetanu nemáme, přidala jsem normální mléko, trošku víc a trošku jsem to zahřála, chtěla jsem to lít na ten banán.
Tak to je super úspěch! 🙂 Jestli tady v Turecku seženeme nějaké kvalitní kakao, tak se do ní také pustíme. Mám na ní hroznou chuť 😛
Tak to jsem moc ráda, že měla čokoláda takový ůspěch. Já si myslím,že se úplně klidně dá použít i normální smetana, nebo jak pišete mléko. Ale nezkoušela jsem to. Možná to nebude stejná konsistence? Vyzkouším to až budu zase moct mléčné výrobky. Teď bych to nemohla ochutnat..
Čokoláda je naprosto skvělá.Děti se mohly utlouct:-))..Jsme na gaps téměř rok.Moc nám dieta pomohla.Dcerka měla autismus a již ho nemá.Moje zkušenost-existuje přístroj,který dokáže vyhodnotit léky.Jednoznačně z tohoto přístroje vyšly lépe probiotika od firmy LR než Bio kult.Bio kult jsem dcerce dávala,pak jsem přešla na probiotika od LR a ejhle,vleklá a letitá zácpa-naše černá můra byla po týdnu pryč.Malá se vyprazdňuje denně nebo obden a přibrala 3 kg.Kateřina
Kateřino, jsem ráda ,že čokoláda taky chutnala.
S těmi probiotiky je to zajímavé. I Dr. Campbell teď začala doporučovat další probiotika a znám dost lidí, kteří mají problémy s Bio Kultem. Převážně děti.
Tak moc děkujeme za tip a zkušenost
Pani Kateřino vidim ze je sprispevok uz dost stary ale mam tiez autistu syna a odhodlavam sa na gap. Vas prispevok ma zaujal. Mohli by sme si popisat trocha viac ak by ste boli ochotna a odpovedat mi na par otazok? Dakujem
stala sa mi taka vec, ze pocas miesania sa mi masa zacala zrazat, oddelila sa tekutina, co som nevedela, co to je, ale zda sa, ze je to kakaom odfarbeny kokosak.
rozmyslam, kde som urobila chybu, totizto som najprv miesala lyzicou, no nebolo to uplne hladke, tak som pouzila elektr. miesac – metlicky na riedke cesto- co vyzeralo najprv fajn napad, no potom som si vsimla one zrazanie, tak som vypla miesac a zacala rychlo porcovat do formiciek, ale ono ta degeneracia pokracovala, ale akosi som to stihla. cokoladka je v mrazaku, snad bude k svetu. tekutinu som naliala do salky, je v chladnicke.
pouzila som kokosove mlieko alnatura – v plechovke to bolo od tekutiny oddelene.
takze ta tekutina stuhla, cize naozaj to bol kokosak s kakaom, roztopila som ho, pridala od oka medu a kakaa a dorobila dalsie cokoladky, tentoraz uz konzistencia ok, miesala som iba rucne.
Omlouvam se,ze pisu az ted. Jsem rada,ze se to vyresilo. Myslela jsem si to, ze to bude jenom kokosovy olej, ktery se oddelil.
Tak snad se to priste povede napoprve. Me se to osobne nikdy nestalo, ale myslim,ze to muze byt teplotou u vas doma,a tim v jake konzistenci byl kokos pred tim. Je urcite lepsi kokosovy olej v tekute podobe, nez ztuhly.
Prosim Vas na GAPS je povolena cokolada? Lebo kakao vidim medzi zakazanymi aj podla SDC je kakaovy prasok toxicky. Dakujem mza rady!
Nškteré věci jsou trochu diskutabilní. Ale v poslední době Dr. Natasha dovoluje an plné dietě kakao. Pouze po odeznění všech akutních přiznaků, jako je průjem, zácpa atd.
Samozdřejmě je to jen občasná dobrota, a je velice individialní, jak kdo a kdy to toleruje.