Sýrový GAPS chléb
Nejčastější otázkou, kterou lidé na GAPS mají, je jak si upéct dobrý chléb. To je asi opravdu to nejtěžší na celé dietě. Za více než dva roky co jsem na GAPS, jsem zkusila spousty receptů, ale malokterý (jestli vůbec nějaký) by se opravdu dal nazvat chlebem a byl přitom chuťově dobrý. Rozhodla jsem se tedy, že v příštích pár týdnech budu hledat a hledat a podělím se s vámi o to nejlepší.
Tady je můj první pokus. Tento chléb už jsem několikrát pekla a je asi můj nejoblíbenější. Je dobrý i se sýrem a masem, což se velice často nestává. Většina GAPS chlebů je na mě moc sladká a chutnají mi většinou jen s medem.
Budu se těšit na vaše komentáře. Můžeme spolu zkusit zvolit ten nejlepší chléb. 😉
Sýrový GAPS chléb
Potřebujete:
- 2 a půl hrníčku ořechové mouky (hrníček je ekvivalent 226 gramů, já často použiji opravdu jen hrníčkovou metodu a funguje to)
- ¼ hrníčku měkkého másla (vychází na asi 4 polévkové lžíce). Pokud máslo netolerujete, použijte klidně ghee nebo kokosový olej.
- 250 gramů tvrdého, nastrouhaného sýra (já jsem v tomto chlebu použila MANCHEGO)
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 3 ušlehaná vajíčka
- lžíce celého kmínu
Máslo nechte rozpustit, ale nevařte ho. Smíchejte máslo, ořechovou mouku, kmín a sýr a přidejte našlehaná vejce, sodu a sůl. Vytvořte bochník požadovaného tvaru a vložte do pečící nádoby nebo formy, kterou předem vymažte máslem nebo olejem. Na povrchu chleba udělejte nožem kříž, nebo pokud používáte chlebovou formu, pár podélných řezů.
Já jsem chléb nechala přes noc “kvasit “, zakrytý pokličkou, a ráno jsem pekla na 180 stupňů přibližně hodinu, dokud nebyl chléb do zlatova upečený. Kvasit se tento chléb nemusí, klidně pečte hned po zamíchání.
Recept je z knihy Breaking the Vicious Cycle od Eleine Gottschall.
Chlebík vyzerá veľmi chutne, len ja nemôžem mliečne veci, teda ani syr
aká by bola iná alternatíva bez syra?
S pozdravom Jaro
Jaroslave, máslo můžete nahradit buď ghee nebo kokosovým olejem,obojí funguje bez problémů. Sýr se nemusí v podstatě dávat vůbec, když na to přijde. Je tam spíš kvůli chuti. Já jsem použila ovčí. Vy nemůžete jen kravské, nebo všechny mléčné výrobky?
Ja nemôžem vôbec žiadne mliečne výrobky ani len jogurt ale pomali skúšam ghí
Chléb vypadá velmi chutně. Syn zatím také nemá mléčné výrobky. Zkusím ho také bez sýru. Mladší syn přechází velmi pozvolna na plnou dietu, pro něj bych sýr použít mohla. Značku Manchego neznám, jaký jiný kozí nebo kravský sýr do receptu doporučujete? moc děkuji Ivona
Ivono, určitě upečte bez sýra. Napadlo mě,že by se tam místo sýra dala nastrouhat třeba dýně, nebo mrkev.
Jinak sýr použijte nějaký trvdý, třeba parmesan nebo něco podobného.
Ahoj Jano, chci jen poznamenat jak skvele a fundovane popisujes svoje recepty /napr. ze ctvrt hrnicku mekkeho masla odpovida asi 4 pol. lzicim apod. )a nezapominas na dulezitost fotky zaverecneho produktu! DIKY DIKY!!
Ja ziju ve Svedsku a a strasne me tesi cist ceske stranky, ktere jsou mimochodem jeste lepsi nez svedske nebo americke. My Cesi jsme proste takovi obecne praktictejsi a moudrejsi :-).
Ahoj Ivo,
moc děkuju za pochvalu, opravdu mě to těší.
Já jsem taková ta kuchařka, co pořád něco vymýšlí, receptů se moc nedržím, tak jsem ráda, že když něco dám na papír, je to srozumitelné i pro ostatní.
Tak ještě jednou moc díky. Jana
Tak jsem dnes pekla Váš chlebík, sice je taky nazelenalý
Tak to jsem překvapená. Tento chleba jsem pekla tolikrát a nikdy zelený nebyl. Ani nic jiného co jsem pekla z mandlové mouky. Tendenci zelenat mají pouze chleby ze slunečnicových semínek a sezamu.
Z čeho jste pekla?
Omlouvám se, za prvé se mi tu zobrazila jen třetina komentáře a za druhé to patřilo pod ten slunečnicový chléb
Byl výborný jen zelený. Dnes jse dělala kokosovo mandlový s rozinkama a taky moc dobrý.
Tak to jo:-) Řikala jsem si že je to divné..
Dobry den Janka. Vcera som piekla tento chlebik no vobec nevyzera ako na fotke. Je tmavy asi z mandli, je tazky a ubyty. A, co ma hneva najviac je to, ze je hrozne mastny. Ako spongia nasiaknuta olejom. Aj ked sa piekol, tak plaval v oleji. Ma to tak byt?
Inac chutovo je super.
Cesto som nekvasila a sodu som tiez nedala. Syr som dala cheddar. Dakujem za radu.
Lucie to mě přěkvapuje, tento chleba jsem pekna nesčetněkrát, a vždycky bez problémů. Jaký jste použila tuk? nebyl moc tekutý? Soda není podstatná, ta by tento problém neudělala, a kvasit taky není nutné. Jediné co mě napadá, že tuk byl v tekuté podobě a to to způsobilo..
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co přesně znamená „ušlehaná vejce“? Myslíte, vyšlehaná do husté pěny nebo prostě jen rozmíchaná vidličkou? díky moc za odpověď.
Kamilo, ano, přesně tak. Vejce vyšlehat vidličkou nebo klidně metličkou.