Banánová bublanina s borůvkami
Jednou za čas dostaneme chuť na něco sladkého. Za tu dobu co jsem na GAPS jsem vyzkoušela spoustu receptů, tohle je v poslední době můj favorit.
Budete potřebovat:
Mokré suroviny
- 3 hodně zralé banány
- 3 žloutky
- 3 lžíce kokosového oleje nebo ghee
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 vanilkový lusk (pokud nemáte, nic se neděje)
- 4 lžíce medu, záleží jak moc to chcete sladké, přidejte dle chuti
Suché suroviny
- špetku nerafinované soli
- 2 a půl hrníčku ořechové mouky (1 hrníček odpovídá 226 gramům, já osobně používám většinou vetší hrníček a nevážím)
- 2 polévkové lžíce kokosové mouky (několikrát jsem kokosovou mouku neměla, tak jsem požila strouhaný kokos, jen jsem dala asi 4 lžíce místo 2 a fungovalo to taky)
- 2 lžičky mleté skořice
- sníh ušlehaný ze 3 bílků
- misku čerstvých nebo mražených borůvek. Já jsem jednou přidala maliny a jednou jahody nakrájené na kousky a bylo to vynikající.
Postup
Smíchejte v jedné míse suché suroviny a v samostatné míse udělejte ručním mixérem kaši z mokrých surovin. Nakonec ušlehejte bílky. Přidejte suché suroviny do mokrých, dokud nevznikne hladké těsto a pak pomalu přidejte našlehané bílky. Na závěr vmíchejte ovoce.
Plech nebo pečící nádobu troche vymažte kokosovým olejem, dejte do ní pečící papír, na něj nalejte těsto a rozetřete rovnoměrně. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 50 minut, pak teplotu snižte na 120 stupňů a pečte ještě 25 minut.
Nechte vychladnout než budete servírovat. Chutná výborně s jogurtem a ovocem. Záleží jaké použijete na recept ořechy. Já většinou peču z mandlové mouky. Ale tento recept jsem zkoušela i půl na půl mandle/vlašské ořechy a fungovalo to, jen byla buchta trochu víc mokrá.
Po vychladnutí skladujte v lednici, tyto ořechové buchty jednoduše chytnou plíseň.
To vypadá úžasně! Těším se, až si nějaký takový upeču 🙂
Na co je tam jablcny ocot? Nekazi chut?
Jarko ten ocet v tom neni vůbec cítit. U hodně receptů, které nepoužívají klasickou mouku, nebo prášek do pečiva se používá, aby ta buchta byla trochu nadýchaná. I když, nikdy to není jako u normálních buchet.