Masové kuličky bez vajec a mouky

Masové kuličky jsem jedla na úvodní dietě hodně často. Po čase se mi ale trošku zprotivily, přeci jen byly trošku nevýrazné a někdy i moc suché. O to víc jsem byla překvapená, jak moc se tento recept povedl. A ještě k tomu bez vajec!

Ingredience:

  • 450g hovězího mlétého masa
  • 1 mrkev
  • 3/4 cukety
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 lžička keltské soli (popř. růžové himalajské)
  • hrst petržele a pažitky
  • 2 středně velké cibule
  • hovězí vývar

Mrkev a cuketu oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme propasírovaný česnek a čtvrtku cibule nakrájenou na jemné proužky. Zeleninu promícháme a přes plátno vymačkáme přebytečnou šťávu.

Ždímání zeleniny

Vrátíme zeleninu do mísy a přidáme mleté hovězí a pokrájené bylinky. Posolíme, popř. i popřemíme. Já teď pepř nepoužívám, protože mi nedělá dobře, ale pokud vám nevadí, tak to můžete zkusit i s ním.

smes na masove kulicky

Ze směsi vytvarujeme kuličky a umístíme na plech na pečící papír. Pečeme na 200 stupňů půl hodiny.

Masové kuličky na plechu

Mezitím co se kuličky pečou, připravíme si cibulovou omáčku. Do malého kastrůlku dáme hovězí vývar (cca 2 hrnky) a do něj nadrobno nakrájený zbytek cibule (takže jednu a 3/4) 🙂 Vaříme odkryté dokud cibule nezměkne a vývar se trochu nevyvaří. Pak cibuli rozmixujeme ponorným mixérem.

Sypání cibule do vývaru

Hotové kuličky podáváme s cibulovou omáčkou. Můžete použít květ pažitky na ozdobu.

Masové kuličky

A protože nám květ pažitky chutnal a líbilo se nám, jak po rozpadnutí v omáčce vypadal, rozhodli jsme se ho rovnou přidat i do omáčky jako takové. 🙂

Gravy

 

Žaneta
Written by Žaneta

Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka.