Pečeme na Vánoce – pokračování

Od doby co jsem na GAPS se snažím najít recept na štrůdl. Je to jedna z mých nejoblíbenějších dobrot a u nás doma určitě i neodmyslitelně patří k Vánocům. Problém je, že všechna těsta z ořechů nebo kokosové mouky se, při pokusu o rozválení a zabalení, začnou trhat. Nedávno jsem ale narazila na recept, kde autorka pekla taštičky plněné marmeládou. Napadlo mě, že když nemůžu mít štrůdl, tak se spokojím aspoň s jablečnými taštičkami. Důležité je, aby to jako štrůdl chutnalo, na tvaru a vzhledu mi zase tak nezáleží.

Tak tady to je. A já budu dál vymýšlet, dokud se mi nepodaří udělat těsto, ze kterého ten štrůdl prostě půjde.

Jablečné taštičky

jablecne-tasticky

  • 450 gramů ořechové mouky – zde je použita mandlová
  • Špetku soli
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilového extraktu
  • 1 lžíce vody

Budete pořebovat dvě mísy. V jedné smíchejte ořechovou mouku a sůl. V druhé smíchejte olej, vanilku, med a vodu. Vmíchejte mokré suroviny do mouky a vypracujte těsto. Těsto zabalte do utěrky nebo pečícího papíru a dejte na hodinu do lednice. Po vyndání z lednice rozdělte těsto na 4 díly. 3 nechte zabalené v chladu a z jednoho vyválejte plát. Použijte pečící papír z obou stran, aby se lépe válelo. Plát těsta by měl být asi ½ až ¾ cm tlusté. Z těsta vykrájejte kolečka o průměru asi 7 centimetrů. Doprostřed kolečka dejte jablkovou směs a kolečko složte napůl a hranu umačkejte vidličkou k sobě, aby to drželo pohromadě. Já jsem zbytek těsta zatočila jako malé trubičky, protože už mi to na vykrojení kolečka nestačilo. (viz foto)

Pečte při 170 stupních asi 8 minut. Než budete servírovat nechte vychladnout.

Na jablečnou směs potřebujete:

  • Nastrouhané jablko, trochu medu (dle chuti), rozinky, nakrájené vlašské ořechy, skořici. Směs si připravte chvíli dopředu, ať se chutě pořádně smísí.

Na ořechovou náplň potřebujete:

  • 250 gramů mletých ořechů, 1 vejce, med dle chuti, 2 lžíce rozpuštěného másla, špetku soli a trochu vanilkového extraktu. Smíchejte suroviny, ale ořechy přidejte až nakonec. Pořádně promíchejte a dejte na chvíli do lednice ztuhnout.

Přemýšlela jsem, že by se určitě taštičky daly naplnit domácím pudinkem (viz recept na domácí pudink), nebo podle chuti i s jiným ovocem. Nebo naopak udělat slanou verzi a nalnit sýrem a zeleninou místo chlebíčků. Dokonce by šlo naplnit i mletým masem a zapéct se sýrem.  Fantazii se meze nekladou 😉

Pekanové sušenky

  • 660 gramů ořechové mouky – v tomto receptu je použita mouka z pekanů, ale můžete klidně nahradit mletými ořechy vlašskými, které jsou levnější a nebo použít kombinaci dvou i více ořechů.  V původním receptu je použito půl mouky pekanové a půl z vlašských ořechů.
  • 5 ½ lžíce změklého másla
  • 5 lžic medu
  • Špetka soli
  • Asi 12-15 celých ořechů na ozdobu

V mixéru smíchejte všechny suroviny, kromě celých ořechů. Pomocí lžíce pokládejte malé hrudky na pečící papír a do každé zamáčkněte jeden ořech, který obalíte v másle. Pečte na 170 stupňů asi 12-15 minut, kontrolujte často, protože se lehce připálí.

Ještě jsem nezkoušela, ale myslím, že by se tento recept dal použít i na pečení ve formičkách, jako se peče některé tradiční cukroví.

Update 11. 12. 2013
Tyhle se sušenky byli nakonec super a velice jednoduché. S tím ořechem navrch opravdu i vypadají vánočně.

Horká čokoláda

Jak tu tady sedím a koukám na fotky zasněžených lesů (a tiše závidím, protože tady je stále 32 stupnů 🙂 Našla jsem výborný recept na horkou čokoládu, která je vhodná i pro ty z nás, kterým mléko stále ještě nedělá dobře. Určitě se bude výborně hodit ke všem těm vánočním dobrotám a taky vás krásně zahřeje.

Potřebujete:

  • 110 gramů kešu ořechů, které si předen namočíte minimálně na 6 hodin
  • 1 hrníček vody pokojové teploty
  • Lžíci syrového kakaa, neslazeného
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • Hrníček vroucí vody
  • Med na oslazení

Namočené ořechy slejte a dejte do mixéru spolu s čerstvou vodou (pokojové teploty) a mixujte při vysoké rychlosti, dokud nebudete mít hladkou kaši bez hrudek. Přidejte zbytek surovin, kromě vroucí vody a znovu promíchejte. Směs rozdělte do dvou hrníčků a dolejte horkou vodou, zamíchejte a oslaďte medem dle chuti.

Tak teď už jen recept na bramborový salát a Vánoce mohou začít! 🙂

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com